För att förbereda Fisk på grekiskt vis enligt Magda Gesslers recept du kommer att behöva:
- 1 zucchini,
- 1 kg torsk, filé eller filé, färsk eller fryst,
- 1 kopp rapsolja,
- 1 kopp olivolja,
- 2 morötter,
- 2 persilja,
- 2,5 koppar tomatpuré,
- 2-3 citroner för juice,
- 3 äggplantor,
- 4 röda paprikor rostade i ugnen.
- 6 medelstora tomater,
- 8-10 körsbärstomater,
- Lök till marinaden,
- Vitlök,
- kvistar av färsk koriander eller persilja,
- Vetemjöl för panering,
- hälften av sellerin,
- salt, peppar, socker
Om du gillar starkare och mer orientaliska smaker kan du eventuellt lägga till kummin i varm paprika pulver.
Börja med att förbereda fisken och förvärma ugnen till 180 grader Celsius. Skär torsken i mindre bitarSalta, ringla över olivolja, drapera med lökskivor och ställ in i kylen i upp till flera timmar. Lägg tvättade och urkärnade tomater och körsbärstomater och aubergine i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen och baka tills tomaternas skal börjar bli brunt och till och med lite bränt. Skala morötter, persilja och selleri och riv dem. Blanda rapsolja med olivolja i en mindre värmetålig form, tillsätt några vitlöksklyftor och rosta. Ta bort vitlöken och lägg åt sidan och spara fettet till att steka fisken i.
Ta ut torskbitarna ur kylskåpet, vänd dem försiktigt i mjöl och stek dem i fettet som blev över när du rostade vitlöken. Stek rivna morötter, persilja och selleri. Tillsätt bakad och hackad aubergine och tomater (lägg inte i körsbärstomater). Blanda och krydda efter smak med salt, peppar och salt. I en separat skål Blanda tomatpuré med citronsaft och häll denna blandning över grönsakerna. Grilla den skivade zucchinin på en grillpanna.
I en värmetålig skål omväxlande lager av fisk och grönsakssås. Det sista ska bara vara ett lager sås. Fisk på grekiskt vis enligt Magda Gesslers recept Garnera med grillad zucchini och körsbärstomater. Ställ in i ugnen i 40 minuter. Denna maträtt smakar bra både varm och kall. I slutet kan du fortfarande göra det strö över hackad koriander eller persilja. Smaklig måltid!