Att förbereda Dumplings med katrinplommon du kommer att behöva:
- 1 matsked olivolja,
- 100 g valnötter,
- 100 g torkade fikon,
- 100 g torkade rökta katrinplommon,
- 100 ml torrt rött vin,
- 2 matskedar smör,
- 2 msk honung,
- 300 g mjöl,
- 50 g torkade tranbär,
- 5-8 matskedar kokande vatten,
- Malet kanel och kardemumma efter smak,
- saft och rivet skal av en halv citron.
Kanel och kardemumma kan också bytas ut mot pepparkaka eller kryddpeppar.
Kontrollera också:
Krossa valnötter, hacka fikon och katrinplommon fint. Häll torrt rödvin, smör, honung, kanel, kardemumma samt citronsaft och -skal i en kastrull. Värm upp alltsammans på låg värme så att ingredienserna blandas. Tillsätt valnötter, fikon, torkade katrinplommon och tranbär. Blanda, värm och Ställ åt sidan för att svalna (helst över natten).
Förbered degen för dumplings. Sikta mjölet på en bakplåt eller i en stor skål, tillsätt en matsked olivolja och 5 matskedar kokande vatten. Knåda degen kraftigt – den ska vara mjuk och elastisk. Om det behövs, tillsätt ytterligare en matsked kokande vatten. Förpacka dumplingdegen i plastfolie och lägg åt sidan i ungefär en halvtimme.
Kontrollera också:
Kavla ut degen så att den blir ca 3 mm tjock. Använd ett glas skära ut skivor, lägg en tesked fyllning i mitten av varje skiva och försegla sedan kanterna. Koka vatten i en stor kruka. Släpp ner dumplings med katrinplommon i omgångar och koka i cirka en minut efter att de flyter upp. De serveras med smält smör, kanel och grovt socker.