Vissa kallar det ett kökstrick, för andra är det en enkel kulinarisk teknik. Hur som helst är det värt att lyfta fram detta faktum: citroner kan syltas. De är precis lika goda som råa och ingår i många rätter.
Inlagda citroner
Inläggning av citroner i Polen kan tyckas vara något slags ovanligt kökstrick. Men som de flesta andra frukter och grönsaker kan de helt enkelt marineras i saltlösning. Dessutom – citroner är så sura att förändringen i deras smak och utseende i processen inte är så allvarlig.
Inlagda citroner har tusentals användningsområden. Du kan använda dem i såser som chimichurri. De är perfekta i sallader där de kommer att hitta sin väg tack vare att de har en mindre skarp smak. Saften från sådana konserver kan tillsättas i yoghurtsåser och dippsåser, och själva citronerna, i fjärdedelar, kan tillsättas i en maträtt, som marockanerna gör när de tillagar tajine.
Konserverad citron
Illustrationerna till detta recept kommer från Tanjas kanal My Kitchen. Där påminner författaren oss om att citroner bör tvättas noggrant från – både naturliga och konstgjorda – konserveringsmedel innan de syltas. Det bästa för detta är bakpulver.
Ingredienser
5-6 citroner
4 matskedar bakpulver
2 msk salt
Konservering av citroner i saltlake
Skölj citronerna under kallt vatten och skrubba med bakpulver. Lägg dem i en skål, häll över kallt vatten och tillsätt ytterligare två matskedar bakpulver. Ställ åt sidan i 10 minuter.
När du har tagit upp citronerna ur skålen, skölj dem noggrant och lägg dem tätt i en skållad burk. Lös upp två matskedar salt i färskvatten och häll över citronerna. Skruva fast burken ordentligt.
Konserverna är klara efter cirka en vecka och skruva sedan fast dem ordentligt. Om du planerar att förvara dina konserverade citroner under en längre tid kan du pastörisera dem i ett kokande vattenbad i 15 minuter.