De är en utmärkt källa till värdefulla fettsyror, vitaminer, mineraler, protein och fibrer. Nötter är utan tvekan ett bra tillskott och en variation i kosten, men…. inte alla. Nutritionisten Anna Jedrej rekommenderar att man undviker de som innehåller tillsatser och är friterade, eftersom de har ett lägre näringsvärde. Men det slutar inte där.
Det är inte alla som är medvetna om att nötter inte är samma sak som nötter. Och det handlar inte bara om typen av nötter. Det handlar också om hur de tillagas och till och med om deras… förpackning.
Är det värt att äta nötter? Ja, det är det! Men … det är bra att veta vad man ska titta efter när man köper dem, så att de inte gör mer skada än nytta
– påpekar experten.
I första hand avråder Anna Jedrej från nötter som säljs i lösvikt. Ja, de är oftast billigare, men eftersom de utsätts för mer ljus, luft och fukt kommer de att härskna lättare och snabbare.
I synnerhet rekommenderar jag inte att man köper nötter efter vikt på marknader, eftersom de kan komma från opålitliga källor
– säger han.
Du bör inte heller köpa mögliga nötter. Här påpekar experten att mögel inte alltid är synligt. Det som bör varna dig för detta är mycket missfärgning och en unken lukt. Om så är fallet råder nutritionisten att kasta bort hela förpackningen.
Saltade nötter är inte heller det bästa valet. Visst är de goda och många föredrar dem kanske framför vanliga nötter. Det säkra intaget av salt är dock fem gram per dag, och polackerna överstiger långt detta. I överflöd är det mycket farligt. Men det finns mer att tänka på än så.
”Se till att förpackningen är lufttät, utan skador, vilket förhindrar oxidation och härskning”, påminner Anna Jedrej. Hon fortsätter också med att påpeka att det är viktigt att välja nötter utan salt, socker eller knapriga skal för att undvika onödiga kalorier och konserveringsmedel. Det är bättre att välja hela nötter.
Obearbetade nötter har längre hållbarhet och lägre risk för oxidation än skalade och malda nötter
– läser expertens profil.
Slutligen rekommenderar nutritionisten att man undviker stekta och rostade nötter, eftersom värmebehandlingen försämrar deras näringsvärde.