Krakovianska pepparkakor som glädjer med sin smak. Ett enkelt recept från en mästare i det polska köket

av Luca
Krakovianska pepparkakor som glädjer med sin smak. Ett enkelt recept från en mästare i det polska köket

Cracow pepparkakor som glädjer sig över smak. Ett enkelt recept från en mästare i det polska köket

Pepparkakor är en av julens kulinariska symboler. När de bakas sprider sig doften av kryddor genom lägenheten, omsluter dig med värme och introducerar en sagostämning. Om du letar efter ett enkelt recept på kryddiga kakor kan du använda ett recept från över 100 år sedan. Vi har ett recept på pepparkakor från Krakow av Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

De blir inte alltid som vi vill ha dem, så vi letar efter de perfekta proportionerna och recepten. När vi tittar på recept från århundraden tillbaka blir vi ibland skrämda av språket och de komplicerade beskrivningarna, men Lucyna Ćwierczakiewiczowa, som en gång kallades det polska kökets drottning, hade en extraordinär talang för att förmedla kunskap. Så är också fallet med receptet på pepparkakor från Krakow.

Krakow-pepparkakor som gläder med sin smak. Ett enkelt recept från en mästare i det polska köket

I sin bok Baby, placki i mazurki, som publicerades 1908, ger Lucyna Ćwierczakiewiczowa ett recept på Krakow-pepparkakor. Intressant nog rekommenderar författaren att man använder socker, trots att vi förknippar pepparkakor med kryddiga kakor på honung. Om vi vill att våra bakverk ska vara mer aromatiska kan vi därför ersätta socker med honung i samma proportioner. Det finns några ord och mått i receptet som kan orsaka lite problem i dag, så en översättning ges inom parentes. När receptet skrevs fanns det inga temperaturkontrollerade ugnar, vilket är anledningen till att Lucyna Ćwierczakiewiczowa inte anger vid hur många grader kakorna ska gräddas. Vi rekommenderar att du ställer in termostaten på 160 grader Celsius.

– Vispa ett pund (0,5 kg) fint socker i en kastrull på låg värme med en skumvisp med 5 hela ägg och 3 äggulor i 19 minuter, så att det tjocknar väl; när det svalnar, tillsätt ett pund (0,5 kg) vetemjöl, blanda väl och knåda till en deg. Om det går för långsamt (om degen är för tunn) kan du tillsätta lite mer mjöl, men också lika mycket socker. Strö i en tesked full med krossade och siktade kryddnejlikor, kanel och lite muskotnöt. När degen är väl knådad kavlar du ut den till tjockleken av ett knivskaft och skär ut den till avlånga, fyrhörniga slipsar eller skär ut med plåtformar. Låt dem torka på en varm plats i tre timmar och lägg dem först därefter på en bakplåt smord med smör och beströdd med mjöl i en varm ugn för att testa om de är goda”, skriver Lucyna Ćwierczakiewiczowa i sin bok Baby, pies and mazurkas.

Pepparkakans historia

Pepparkakans historia går tillbaka till antiken. På den tiden var honungsöverdragna bakverk som kallades mjödbröd populära. I en av Apicius romerska kokböcker kan vi till och med hitta ett recept på en honungskaka med peppar, som ligger nära dagens pepparkakor. Traditionen att baka Polens mest populära bakverk med honung och kryddor kom till Toruń med de första tyska bosättarna. Copernicus Citys gynnsamma läge bidrog säkert till detta. Det bördiga Chelmno Land och Kujawy Mountains gav bra mjöl. Och den utmärkt utvecklade biodlingen gav en ständig tillgång till utmärkt honung. Kryddor var lätta att få tag på tack vare läget vid handelsvägen mellan Lviv och Gdańsk. Dessa delikatesser bakades i många städer runt om i världen. Toruńs enda betydande rival i tävlingen om herraväldet över pepparkakorna i Europa var dock Nürnberg. Var och en av dessa städer bevakade svartsjukt sina egna recept och gjorde ett smygande försök att lära sig sin rivals hemligheter. Till slut, genom ett avtal 1556, fick Toruń rätt att baka Nürnbergs pepparkakor, och Nürnberg började officiellt tillverka Toruń-pepparkakor.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar