Tre vanliga misstag gör att jästdegen inte jäser ordentligt och att bakverken – oavsett om de är söta eller salta – inte blir fluffiga och saftiga. Dessa tips hjälper dig att lyckas.
Många söta och salta bakverk kan trollas fram från en enkel jästdeg. Dessa enkla söndagsrullar gjorda av bara tre ingredienser sparar dig en resa till närmaste bageri på helgen. Och även för luftiga, fluffiga jästknutar som passar till eftermiddagskaffet behöver du bara sju ingredienser. Om du följer dessa tre enkla tips kommer du garanterat att lyckas med mormors jästdeg, som görs med en kub färsk jäst eller ett paket torrjäst.
För att säkerställa att din jästdeg jäser är det viktigt att använda ingredienser med rätt temperatur.
Om vattnet eller mjölken är för varm kommer jästkulturen att dö och degen kommer inte att stiga, varnar Lecker.de. För att ingredienserna ska smälta samman bättre bör äggen och smöret också vara rumstempererade innan du knådar ihop allt.
Undvik vanliga misstag: jästdegen är för fuktig eller för torr.
För mycket mjöl eller jäst och för lång knådning av jästdegen gör att bakverket blir segt och fast istället för lätt och luftigt. Degen får dock inte heller vara för fuktig. För mycket vätska, som överstiger mjölets absorptionsförmåga, gör degen klibbig och svår att hantera. Så när du gör ditt val, se till att följa receptets ingrediensmätningar noggrant.
Ge degen tillräckligt med tid att vila
Att baka med jästdeg kräver också lite tålamod. Även om degen inte har haft tillräckligt med tid att jäsa kommer kanelbullarna inte att bli fluffiga. Degen behöver minst en halvtimme till trekvart på en varm plats för att fördubbla sin volym. Många recept rekommenderar därför till och med att låta degen vila två gånger under beredningen.
Till exempel en gång efter att ingredienserna har knådats och sedan igen efter att degen redan har jäst och formats till en fläta, rullar eller knutar och lagts ut på en bakplåt. Om du vill låta degen jäsa över natten ska du täcka över den och lägga den i kylskåpet. Du kommer också att behöva mindre jäst för vilotider på tolv till 24 timmar.