En schnitzel är bara en schnitzel med perfekt brödsmulbeläggning. Detta fastnar dock ofta inte ordentligt på köttet. Ett enkelt trick löser dock detta problem. I videon kan du se hur du steker schnitzeln perfekt.
Schnitzel är en av de mest populära maträtterna i Tyskland. Vi kan beundra de perfekta schnitzlarna som görs av våra mormödrar eller på restauranger, men våra egna tenderar att falla sönder: att panera en schnitzel är inte alltid lätt. Ibland fastnar paneringen bara inte. Antingen faller den sönder i pannan eller när du vänder schnitzeln.
Vad du bör göra innan du panerar
Oavsett om du vill panera en fläsk-, kyckling- eller kalkonschnitzel eller en riktig wienerschnitzel behöver du mjöl, ägg och ströbröd för den traditionella paneringen.
För att säkerställa att paneringen fastnar på schnitzeln bör du göra några förberedelser: efter att ha plattat ut bör du torka schnitzeln noggrant och ta hänsyn till kanterna.
Hur man brödar schnitzeln perfekt
För att bröda schnitzlar behöver du lite utrymme i köket. Du behöver totalt tre tallrikar.
- Mjöl: Lägg tillräckligt med vetemjöl på den första plattan.
- Ägg: Vispa det uppvispade ägget på den andra tallriken, helst med en gaffel.
- Brödsmulor: Lägg ströbröd eller brödsmulor på den tredje tallriken.
Först doppas schnitzeln i mjöl på båda sidor och skakar av överflödet. Därefter doppas schnitzeln i de uppvispade äggen och se till att den är helt täckt. Därefter doppas schnitzeln i brödsmulorna och pressas lätt. Schnitzeln steks sedan i rikligt med klarat smör.
Detta trick hjälper ströbrödsbeläggningen att fästa bättre på schnitzeln.
Om du vill ha ett särskilt krispigt ströbröd kan du använda ett trick: du kan förbereda schnitzeln som vanligt – men några timmar i förväg. Då hinner ströbrödsbeläggningen stelna innan stekningen och fäster mycket bättre på schnitzeln. Precis innan du lägger den i pannan kan du helt enkelt vända schnitzeln, som redan är panerad, i ägget och ströbrödet igen. Den dubbla beläggningen är mycket krispig och välsmakande.
Hur tjock ska en schnitzel vara?
Du bör se till att schnitzeln inte är för tjock. Annars kan skorpan bli mycket mörk när den stekas, medan insidan fortfarande kan vara rå. Den ideala tjockleken är fem millimeter. Så du bör antingen skära schnitzeln tunt eller slå den platt.