Honung, ingefära och citron är oumbärliga huskurer på vintern – liksom pepparrot, som spelar en viktig roll under den kalla årstiden. En särskild höjdpunkt: groblad, en vild ört som man kan hitta även på vintern och som är en av de mest effektiva hjälpmedlen mot förkylningar. Med dessa fem naturliga ingredienser kan du enkelt göra en effektiv förkylningshonung som ger snabb lindring när det behövs.
Varför är den här förkylningshonungen en bra huskur?
Ingefära, honung och citronsaft är bra huskurer i sig, men pepparrot är också mycket hälsosamt. Pepparrot är helt underskattad, men vi har redan förklarat dess fördelar här. Kombinationen av de värdefulla ingredienserna i honung, vitaminerna i citron, de skarpa ämnena i ingefära och pepparrot, liksom de eteriska oljorna i ingefära, är idealisk för att stödja kroppen med växtkraft på vintern. Revsmörblomma är ett gammalt huskur som har använts i hundratals år för att behandla hosta och förkylning. Även om den vilda örten främst samlas in under vår, sommar och höst, kan man också hitta groblad nästan överallt på vintern, förutsatt att det inte finns något snötäcke.
Ingredienser till en liten burk kall honung
- 2 cm pepparrot, skalad och färskt riven
- 2-3 cm färskt riven ingefärsrot
- 8-10 blad av färsk groblad
- 100 ml honung, helst flytande (vår rekommendation: honung från bin)
- ½ ekologiska citroner pressade (använd bara saften)
Förberedelse för den kalla honungen
Dessa ingredienser är billiga och har lång hållbarhet. En bit pepparrot kan köpas för några euro och håller sig mycket länge på en sval, mörk plats. Detsamma gäller ingefära. Honung bör man ändå alltid ha hemma och färska ekologiska citroner är lätta att få tag på. Förberedelserna för detta recept är därför begränsade. Pressa en citron, riv ingefäran och pepparroten fint, vilket går bra med ett köksrivjärn, och mät upp honungen. Man kan hitta groblad i trädgården eller på ängar. Bladen är relativt små på vintern och växer nära marken. De är vanligtvis lite fulla av jord, så du bör definitivt tvätta dem och sedan hugga upp dem innan du lägger till dem i resten.
Det är bäst att lägga allt i en burk med skruvlock. Du kan blanda ingredienserna med en sked eller krossa dem något så att ingredienserna frigörs ännu bättre. Efter minst 24 timmars infusion är den kalla botemedlet honung klar och kan konsumeras. Vi tar en tesked tre gånger om dagen ren eller med lite vatten eller juice om vi vill stödja vår kropp under en förkylning. Om du tycker att ren ingefära eller pepparrot är för kryddig kommer du att gilla det här receptet, eftersom honungen och citronen neutraliserar kryddigheten något.