En smoothie för god matsmältning, bättre syn och fin hud. Också bra för immunförsvaret

av Luca

När det inte finns tillräckligt med tid för att förbereda en andra frukost, eller om du behöver göra en snabb måltid att ta med dig, kommer smoothies och shakes till undsättning. Vi gör dem oftast på våren och sommaren, när vi har större tillgång till färsk, säsongsbetonad frukt. Idag har vi tagit fram ett recept som passar perfekt för höst och vinter. Morotssmoothie med nötter och ingefära med kanel är inte bara god utan också mycket hälsosam. Kolla in hur du gör den.

Morötter är inte en grönsak som vi förknippar med smoothies. Vi är mycket mer benägna att göra sallader med den eller lägga till den i soppor. Men i en frukostsöt smakar den som en utsökt morotskaka. Denna höst- och vintersmoothie är mycket god och enkel att tillaga. Vem ska dricka en morotssmoothie med nötter? Vi föreslår.

Vem ska dricka en morotscocktail med nötter?

Basen i smoothien är naturligtvis moroten. Denna grönsak döljer en mängd värdefulla hälsofrämjande egenskaper. Den har sin vackra färg tack vare pigmentet betakaroten, som producerar vitamin A, som har en utmärkt effekt på synen, hjälper till att skydda ögonen från sjukdomar och stöder hudens och hårets tillstånd. Dessutom har betakaroten antioxidativa egenskaper, bidrar till kroppens kamp mot skador orsakade av fria radikaler, har åldrandehämmande, antiinflammatoriska och cancerhämmande effekter. B-vitaminer är också närvarande, vilket stöder hjärt- och kärlsystemet, nervsystemet och muskelsystemet. Det finns också C-vitamin, som bland annat stärker immunförsvaret, så det är särskilt värt att ta hand om nivåerna på hösten och vintern, när infektioner är vanligare. Morötter innehåller också värdefulla mineraler, kalcium och fosfor, som stärker ben och tänder; zink, som stöder immunsystemet; och magnesium, som hjälper till att upprätthålla hälsan i hjärt-kärlsystemet och nervsystemet.

I morötter hittar vi också kostfiber, som framför allt främjar en god hälsa, förbättrar tarmens peristaltik och hjälper till att bli av med obehagliga besvär som gaser och uppblåsthet. Det är också värt att nämna att kostfibrer gör måltiderna mättande och ökar ämnesomsättningen, vilket är anledningen till att fiberrika produkter rekommenderas för personer som vill gå ner i vikt. Fibrer har också en stabiliserande effekt på blodsocker- och kolesterolnivåerna. Det är värt att nämna att morötter är kalorifattiga, med endast 33 kcal per 100 g, så de kan ätas utan större begränsningar, även om du vill gå ner några extra kilo.

Lägg också till valnötter i din smoothie , som innehåller hälsosamma, omättade omega-3-fettsyror, som är utmärkta för det kardiovaskulära systemet. Valnötter stöder hjärtats korrekta funktion, sänker nivån av ”dåligt” kolesterol i blodet, tar hand om rätt blodtryck, minska risken för åderförkalkning och kranskärlssjukdom. Att äta valnötter är bra för nervsystemet; polyfenoler, vitamin E och omega-3-fettsyror som finns i valnötter är bra för hjärnans funktion. Dessutom har dessa nötter antiinflammatoriska och antioxidativa effekter på kroppen, de ger också B-vitaminer, C-vitamin samt E-vitamin, magnesium och fibrer. De hjälper till att reglera blodsockernivån. Det finns polyfenoler som minskar inflammation, har en antioxidativ effekt, hjälper till att förhindra för tidigt åldrande och minskar risken för att utveckla cancer.

Det är också värt att lägga till en bit färsk ingefära i din smoothie . Dess rot är utmärkt för att stödja immunsystemet, har antivirala, antibakteriella och svampdödande egenskaper och hjälper därför till att hantera infektioner. Den har en värmande och febernedsättande effekt. Ingefära är också mycket bra för matsmältningen och hjälper till vid matsmältningsbesvär, gaser eller illamående. Dessutom bidrar den till att bibehålla normala blodsocker- och kolesterolnivåer.

Morotscocktail med nötter och ingefära – recept

Ingredienser för att förbereda en portion smoothie med morötter, valnötter och ingefära:

  • 150 g morötter,
  • ½ apelsin,
  • 150 g naturell yoghurt,
  • 15-20 g valnötter,
  • ca 2 cm lång bit färsk ingefära,
  • nypa kanel,
  • 1-2 teskedar honung.

Tvätta morötterna, ingefäran och apelsinen noga. Skala morötterna och ingefäran och skär dem i mindre bitar. Ta bort skalet och de större hinnorna från apelsinen och skär den i mindre bitar. Lägg allt i en mixerskål, tillsätt yoghurt naturell, en nypa kanel och honung. Mixa allt till en slät pasta, du kan tillsätta lite vatten om det behövs.

Det är värt att komma ihåg att smoothien, även om den är hälsosam, inte kommer att vara lämplig för alla. På grund av närvaron av nötter bör den inte drickas av personer som lider av matallergier. Dessutom kan närvaron av ingefära förvärra obehagliga klagomål relaterade till matsmältningssjukdomar, såsom magsår.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar