För många människor är karp en julaftonstradition som de inte kan föreställa sig julen utan. Allt fler polacker börjar dock ge upp den. Först och främst beror detta på de dåliga smakegenskaperna hos denna fisk (beskrivs ofta som en eftersmak av silt). Det är också värt att notera , vilket gör att den inte längre är en särskilt billig fisk. Det är av dessa skäl som vi letar efter ersättare för denna festliga fisk, och det finns verkligen ganska många av dem. Och detta betyder inte alls en sämre smakupplevelse – tvärtom.
Den första och mest naturliga ersättningen för julkarp är naturligtvis torsk. Det är en av de smakneutrala fiskarna som fungerar bra i de flesta rätter. Den har mört vitt kött, få kalorier och är lättillgänglig. Det är också värt att notera öring med mört, ljusrosa kött. Den har få ben och mycket omega-3-fettsyror, som är extremt viktiga för vår hälsa.
För dem som uppskattar utsökta rätter kommer det bästa valet att vara dyrare hälleflundra. Den har saftigt men ändå subtilt kött, få ben, få kalorier och mycket protein. På julaftonsbordet, istället för karp, kan det också spelas med lax, den fisk som förmodligen är den vanligaste på polackernas bord. Dess rosa kött är mycket välsmakande och innehåller också en enorm mängd omättade fettsyror. Det är också värt att satsa på den feta och välsmakande tołpiga.
Men ur synvinkeln för historien om julaftonsrätter i Polen kan det bara finnas en ersättning för karp. Det handlar naturligtvis om gös. Det var denna fisk som dominerade på julborden före andra världskriget och det var först under kommunisttiden som den ersattes av den mycket billigare karpen. Gös kännetecknas av mört kött, som passar bra med många tillbehör, samt att den är kalorifattig samtidigt som den är proteinrik. Gös tillsammans med kryddor rekommenderas särskilt för julafton.