Kamchatka berry kallas också blå kaprifol. Det är en härdig sort som framgångsrikt kan planteras i en hemträdgård. Busken når vanligtvis en höjd av 1,7 m och en bredd av 1,5 m. Frukterna vi skördar från den är perfekta för att göra juice och mer.
Frukt är hälsosamt – äpplen, päron eller är mycket bra val. Dessa produkter kommer dock ”från vår bakgård”, och det är värt att sträcka sig efter lite mer exotiska delikatesser också. Kamchatka-bäret har sitt ursprung i Asien, det är i detta land som dess juice hyllas som ett livselixir och ungdom. Varför är det så? Därför att Kamchatka-bär innehåller mest polyfenoler bland alla frukter. Dessa organiska föreningar hjälper till att skydda kroppen mot de skadliga effekterna av fria radikaler, som bland annat har en negativ inverkan på hudens utseende. Dessutom har de antiinflammatoriska effekter, vilket gör att de kan bromsa hudens åldrandeprocess.
Kamchatka-bär innehåller också många andra vitaminer och mineraler som gör att kroppen kan fungera ordentligt. I denna frukt kan vi bland annat hitta: folsyra, fosfor, natrium, kalium, kisel, järn, magnesium och många vitaminer inklusive A, B och C.
Rekommenderas också:
Vi kan framgångsrikt plantera denna frukt i trädgården -. Atut-, Wojtek- och Zoja-sorterna är infödda i Polen och klarar sig bra i vårt klimat. Dessa bär kan ätas råa eller i form av juice, eftersom de är bra för hudens utseende och saktar ner åldringsprocessen. Men tack vare deras innehåll av många vitaminer och mineraler visar de också andra effekter, till exempel:
- sänka blodtrycket och förbättra blodcirkulationen,
- har en bra effekt på hår och naglar,
- stödja korrekt matsmältning,
- minska nivåerna av dåligt kolesterol,
- minska risken för magsår.
Dessutom är de bra för många organ, inklusive hjärnan, hjärtat och ögonen. Den har också en skyddande effekt för kroppen under höst- och vintersäsongen, tack vare sitt höga innehåll av C-vitamin – kan minska risken för förkylning och influensa.
Läs också:
Denna frukt kan användas på många sätt. Färska frukter passar bra i fruktsallader eller som mellanmål. De kan också frysas eller göras till sylt. Det mest populära sättet att använda kamchatkabär är dock att göra juice av dem. För att förbereda detta läckra livselixir behöver vi:
- 1 kg färsk frukt,
- 350 g fint socker,
- 500 ml vatten.
Tvätta till att börja med frukterna noggrant (de ska vara utan stjälkar) och låt dem rinna av. Förbered sedan en medelstor kruka och häll vatten i den. Vi väntar tills vattnet kokar och lägger till frukten och sockret i potten. Rör om ordentligt och sänk värmen. Du måste koka saften i cirka 25 minuter på låg värme. Efter denna tid måste vi sila den – det är bäst att vänta tills saften svalnar lite.
Silad juice, häll i skållade flaskor eller burkar. Skruva åt ordentligt och pastörisera i 15 minuter.
Kontrollera också:
Detta ungdomens elixir kan drickas ett glas varje dag. Den är ganska stark och kan vara lite syrlig i smaken, så du kan späda ut den med vatten. Barn under 7 år bör inte dricka mer än ett halvt glas juice per dag.