Getost är en mejeriprodukt med en unik smak och många hälsoegenskaper. Den blir alltmer populär på grund av sitt näringsvärde och det faktum att den är mer lättsmält än komjölksostar. Beroende på typ av ost innehåller den också mellan 300 och 450 kalorier:
- 18-22 g protein,
- 20-35 g fett,
- 1-3 g kolhydrater.
Dessutom innehåller getost många viktiga ämnen för ben- och tandhälsa kalcium (från 150 till 400 mg per 100 g), samt fosfor (200-300 mg), vitamin A (200-300 µg) och natrium (300-500 mg). Natriumhalten beror främst på ostens salthalt. I getost hittar du också ett högt innehåll av vitamin B2 och vitamin B12.
Kontrollera också:
Förutom dess rikedom av näringsämnen för ben- och tandhälsa, liksom de positiva effekterna av av nervsystemet och immunförsvaretgetost är också lätt att smälta För kroppen. Och detta tack vare mindre protein- och fettmolekyler än i koost. Dessutom innehåller den mindre alfa-s1-kasein och laktos, vilket innebär att efter att ha konsumerat den risken för en allergisk reaktion är betydligt lägre och kan konsumeras av personer med måttlig laktosintolerans. Av denna anledning rekommenderas getost också för personer med allmänna matsmältningsproblem.
Kontrollera också:
Getost bör också finnas på menyn hos idrottare och fysiskt aktiva människor, tack vare höga proteininnehållet i denna produkt. Den rekommenderas också för gravida kvinnor och äldre på grund av sitt höga kalciuminnehåll som stöder skelettsystemet. Getost har också ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att den har liten effekt på blodsockernivån. Den kommer därför att ett bra kostval för diabetikersamt personer som riskerar att drabbas av diabetes, särskilt typ II.