Sill- och strömmingsrom är ägg som läggs av en sillhona. Äggen i fråga är i form av små korn. Äggen erhålls från sill som har fångats under lekperioden. Från sådana individer kan också rom erhållas.
Sätt att förbereda ägg från det finns verkligen många. Den kan ätas rå med lite citronsaft och tillsammans med rostat bröd eller en bit bröd. En del använder den till en smakrik smörgåspasta – och då är det en bra idé att ha i lite keso. Andra älskare av fiskprodukter väljer att steka sillrom i en beläggning. En sådan maträtt passar perfekt med salsa eller dopp.
På grund av den unika smaken av sillrom, är det värt att servera under julaftonsmiddagen. Det kommer att vara perfekt som en aptitretare eller en av huvudrätterna. Sillrom är också ett billigare alternativ till kaviar. En burk kostar cirka 10-15 zloty.
Läs också:
Sillrom smakar inte bara utsökt, utan också innehåller massor av värdefulla näringsämnen. Vi talar bland annat om vitaminer, såsom D-vitamin eller B-vitaminer. Rognkompositionen innehåller också mineraler -. kalium, fosfor eller selenium. Det är värt att komma ihåg att en tillräcklig tillförsel av mikro- och makronäringsämnen är avgörande för att kroppen ska fungera korrekt.
Sillrom är också en bra källa till omega-3-fettsyrorsom har gynnsamma effekter på bl.a. nervsystemets funktion. Behandlingen i fråga innehåller aminosyror som t.ex. cystein (deltar i kollagenproduktionen), lysin (är en byggsten i proteiner) eller metionin (påverkar metaboliska processer).