Socker är dåligt oavsett var det kommer ifrån. Vi hatar raffinerat socker. Hur man än vrider och vänder på det är honung socker, trots sitt rykte som ”naturens gåva”. Ren poesi, eller hur? Låt oss titta på fakta.
När vi pratar om socker och honung är det viktigaste för oss hur de påverkar vårt blodsocker, eller hur? Men håll i dig nu, för både socker och honung består huvudsakligen av samma sak: sackaros!
Ditt blod känner inte skillnad mellan ”ont vitt socker” och ”söt naturlig honung”, lika lite som du är en bättre människa för att du bär kostym.
Det lilla ordet som låter som namnet på en Disney-skurk är huvudkomponenten i båda fallen. Sackaros är en disackarid (två sockerarter) som består av en glukosmolekyl och en fruktosmolekyl, så när vi äter socker eller honung tillför vi kroppen dessa två ämnen som på några sekunder bryts ned och passerar ut i blodomloppet.
Den glykemiska belastningen: den verkliga fienden
För att förstå vad som höjer blodsockret mest måste vi prata om glykemiskt index (GI) och glykemisk belastning.
Det glykemiska indexet mäter hur snabbt ett livsmedel höjer glukoshalten i blodet. Socker har ett glykemiskt index på 65, medan honung har ett glykemiskt index på mellan 58 och 60. Oj, oj, oj!
Om du tänker använda honung för att äta en våffla för att det är nyttigare än socker… Jag är här för att påminna dig om att det som finns under är en våffla. Ät den med vad du vill, det spelar ingen roll. Det viktiga är att du inte minns när du åt den senaste.
Tydligen verkar honung ha ett något lägre GI, vilket kan göra att ditt blodsocker blir lite lägre. Men låt oss inte bli galna ännu, historien slutar inte där.
Den glykemiska belastningen tar inte bara hänsyn till hastigheten utan också till mängden sockerarter i en standardportion. Så om du tittar på en sked socker och en sked honung är den glykemiska belastningen ungefär densamma, eftersom honung innehåller vatten, men i praktiken konsumerar du en liknande mängd sockerarter.
”Berättelsen” om näringsämnena i honung
Låt oss gå vidare till ett annat av honungens främsta argument: att den innehåller näringsämnen. Att den innehåller mineraler, att den innehåller antioxidanter, att det till och med finns en studie som säger att den är bra mot hosta. Och det är sant, men som alltid finns det ett stort ”men”.
Honung är förbjudet för barn under ett år för att undvika botulism, den där saken så naturligt och så farligt.
Mängden vitaminer och mineraler vi får i oss från honung är så försumbar att du måste äta industriella mängder för att märka någon nytta, och då kompenserar det inte för mängden socker.
Glukospiken: vem vinner?
Låt oss återgå till var vi kom ifrån, vad höjer blodsockret mest? Tekniskt sett kan socker höja blodsockret lite snabbare på grund av dess glykemiska index, men skillnaden med honung är nästan försumbar.
Ja, honung innehåller fruktos, men det har inget med frukt att göra. Fruktos, inte i honung, inte i burken, inte i produkter: i frukt.
Honung har lite mer fruktos, som har ett lägre glykemiskt index, men i slutändan är det som betyder något mängden vi konsumerar, och i detta är de praktiskt taget likvärdiga.
Men, men, men … det är ju naturligt!
Åh, ja, just det. Stjärnargumentet: ”Honung är naturligt”. Det är förstås ormgift också, och jag ser inte någon som har det i kaffet.
Naturligt” låter väldigt fint och honung har en mer ’hantverksmässig’ process än raffinerat socker (åtminstone om vi inte pratar om industrihonung). Men om naturligt inte är synonymt med ofarligt, är det ännu mindre så med hälsosamt. Vi får inte glömma att för våra kroppar är sackaros sackaros , oavsett om det kommer från en vacker burk med små bin på eller från ett sorgligt paket med vitt socker.
Dessutom är varken farinsocker, panela eller sirap något annat i våra kroppar än raffinerat socker. Välj det du föredrar, med vetskapen om att allt är socker.
Lite socker tar inte död på dig och en sked honung räddar dig inte heller. Och om du är ute efter en hälsosammare livsstil finns det naturligtvis andra sätt att söta din dag (sa någon hela frukter, som ger riktiga fibrer och näringsämnen?)
Så det finns ingen fördel med honung? Jo… den har mer sötningskraft, det vill säga den sötar mer för samma mängd. Bra, så du kan använda mindre av det för att söta samma mängd. Och det har också emulgerande egenskaper, det tar inte bort hostan, men det lugnar ytan och det förbättrar känslan.
Använd det du gillar bäst ,men låt dig inteluras ,att fuska ensam fungerar inte.