Bananer är en av de mest populära exotiska frukterna. De är näringsrika och stillar därför hungern snabbt. De passar också utmärkt till desserter och bakverk. Det är mycket bättre att sträcka sig efter en banan än en godisbar om du vill ha ett mellanmål. Men är bananer hälsosamma, har de hälsoegenskaper? Är de värda att äta? Vi ger dig sammansättningen av bananer och visar dig vilka näringsämnen, vitaminer och mineraler som finns i bananer.
Bananer i kosten och matlagningskonsten
Bananer har etablerat sig i vår kost som en frukt som är kalorifattig men ändå mättande. Vi äter dem råa som en utsökt frukt. De är också ingredienser i många dessertrecept, till exempel fruktsallader, banankakor, bananpannkakor eller stekta bananer. Intressant nog kan bananer också grillas. Bakade i aluminiumfolie kan bananer vara en efterrätt på en grillfest. Vi gör också sylt av bananer.
- Bananbröd – ett recept på en kaka som är populär i USA,
- banan-cheesecake,
- bananpannkakor,
- bananpannkaka,
- grillade bananer,
- banansallader,
- bananer bakade i konditorivaror.
Källan till bananer är det vanliga bananträdet, ett träd som domesticerades för troligen 4 000 år sedan i Sydasien. Växten är en hybrid och finns inte i naturen. Det finns flera kontroverser i samband med bananodling, till exempel de låga lönerna för dem som arbetar med bananodling, miljöförstöringen och behovet av att transportera frukten.
- Bananer produceras i många subtropiska länder, med störst antal i Indien och Kina.
- Bananer är en mjuk och lättfördärvlig frukt, vilket är anledningen till att de skördas omogna och mognar på konstgjord väg redan i mogningsanläggningarna på destinationen.
- Bananer ska inte förvaras under långa perioder i kylskåpet.
Har bananer hälsoegenskaper
Bananer består huvudsakligen av kolhydrater och vatten. Därför är de mättande och kan vara bra för att stilla hungern. Det är därför värt att sträcka sig efter dem som ett mellanmål, istället för en chokladkaka eller en munk.
I genomsnitt innehåller 100 g banan 89 kalorier. En mellanstor skalad banan väger cirka 120 g. Detta innebär att en skalad liten banan för cirka 70 kcal, en medelstor banan 120 kcal och en stor banan 135 kcal. Bananer är kaloririka, medan 1 banan ger 5% av den energi vi behöver för hela dagen. Detta beror på det höga kolhydratinnehållet. Bananer innehåller bara 1% fett och lite protein, samtidigt som de är fiberrika. Enligt nutritionister är bananer acceptabla i kosten för människor som går ner i vikt. Frukten har ett medelhögt glykemiskt index, så personer med diabetes kan äta dem, men inte i överflöd.
Bananer ger energi mycket snabbt, vilket är anledningen till att de uppskattas särskilt av idrottare. Bara 3 ätna bananer ger energi för ett 90 minuters intensivt träningspass. Oanvänd glukos från bananer lagras i musklerna och levern som en energikälla.
Det största värdet i bananer är den höga mängden kalium samt fibrer. Den innehåller också tryptofan, en typ av protein som omvandlas till serotonin, som har avslappnande och antidepressiva egenskaper.
Bananer – vitaminer
Bananer innehåller mycket C-vitamin och B-vitaminer, särskilt vitamin B1, B2, B3 och B6, som är viktiga för kroppens normala utveckling, särskilt för nervsystemet och immunförsvaret.
Sammansättning av vitaminer i 100 g banan:
- Vitamin C – 8,7 mg,
- Vitamin K – 0,5 mg,
- Vitamin E – 0,1 mg,
- Tiamin (B1) – 0,031 mg,
- Riboflavin (B2) – 0,073 mg,
- Niacin (B3) – 0,665 mg,
- Pantotensyra (B5) – 0,334 mg,
- Vitamin B6 – 0,36 mg.
Vitamin B6-innehållet i bananer är särskilt värdefullt. Bananer innehåller en riktigt hög mängd av det. En banan täcker det dagliga behovet av vitamin B6 med 26%. Vitamin B6 tillsammans med magnesium är bra för nervsystemet och hjälper till att slappna av. Vitamin B6 tillsammans med vitamin A och E bekämpar fria radikaler och är bra för immunförsvaret.