Varken lax eller sardiner: fisken som hjälper till att öka muskelmassan och sänka kolesterolet

av Luca

Konserverad tonfisk är ett bekvämt format som säkerställer att denna nödvändiga fisk kan ätas vid alla tillfällen.

Det vetenskapliga samfundets ansträngningar inom livsmedelsforskningen har burit frukt under de senaste åren och vissa budskap har nått ut till befolkningen. Ett av dem gäller fet fisk: vi vet alltför väl att det är en stor allierad mot kolesterol och vi tenderar att överväga två alternativ, lax och sardiner. Det finns dock en annan typ av fisk, kanske mindre glamorös men med mycket intressanta egenskaper.

Glamour i en burk är lite svårt att få tag på, och det är just i det formatet som tonfisk finns i många hem. När det inte finns någon möjlighet att äta den färsk kan vi med hjälp av burken njuta av en portion av en fisk som har proteiner med högt biologiskt värde och som ser till att vi får i oss viktiga mineraler (jod, selen, kalcium) och vitaminer (A, D).

En hälsosam kost innehåller tre till fyra portioner fisk per vecka, omväxlande, så långt det är möjligt, mellan blå och vit fisk. Om man till exempel äter tonfisk från konservburkar bör man tänka på saltinnehållet i denna typ av produkter för att begränsa det och vara särskilt försiktig om man lider av sjukdomar som högt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdomar.

Främjar muskeltillväxt

Proteinerna i tonfisk sägs vara av hög kvalitet: de främjar muskelåterhämtning efter skada och även muskeltillväxt i sig , vilket gör det till ett viktigt livsmedel i kosten för idrottsmän och kvinnor. I detta avseende är två av de sätt på vilka det rekommenderas att äta den färsk med lite olivolja eller grillad, och i båda fallen garanteras att fisken behåller alla dess näringsämnen.

Dess fettsyror har också antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper, vilket hjälper till när man utövar sport på grund av dess effekt på skadeförebyggande. Det är också ett livsmedel som stärker immunförsvaret och gynnar hjärt-kärlsystemet, vilket bidrar till att förebygga eventuella ämnesomsättningssjukdomar.

En allierad mot kolesterol

Det faktum att fet fisk i allmänhet och tonfisk i synnerhet presenteras som allierade mot kolesterol betyder inte att de är fettfria livsmedel. De innehåller omättade fettsyror, främst den berömda omega 3, med hjärt-hälsosamma effekter.

Omega 3:s verkan är så viktig eftersom den stabiliserar fettmetabolismen, sänker nivån av LDL-kolesterol (i dagligt tal ”det onda”) och samtidigt ökar nivåerna av HDL (”det goda”). Och även om det är sant att fet fisk innehåller mer fett än vit fisk, finns omega-3-fettsyrorna faktiskt i den feta fisken, vilket är anledningen till att det är lämpligt att äta den, alltid i rätt portioner.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar