I köket finns det många föremål som är oumbärliga. Skärbrädan är en av dem. Och du bör veta att det finns gott om skärbrädor att välja mellan. Desinficera och utrota bakterier.
Rengöring av skärbrädan
Skärbrädan är en av de ytor som används mest. Och samtidigt en av de mest utsatta för bakterieansamlingar. Oavsett om den är tillverkad av trä eller plast ansamlas bakterier på den.
Och det är viktigt att veta hur man rengör och desinficerar sin bräda på rätt sätt. Speciellt för att undvika bakteriell kontaminering. Och för att säkerställa god livsmedelssäkerhet
Skärbrädan ska rengöras omedelbart efter varje användning. Du bör använda varmt vatten och flytande tvål för att ta bort fläckarna. Men det är inte allt.
Skölj sedan väl med varmt vatten och torka med en ren trasa eller pappershandduk. Det är viktigt att undvika att använda diskmaskinen för tvätta din skärbräda.
Och av goda skäl. Höga temperaturer skadar trä. Detta kan skapa sprickor där bakterier kan ansamlas. Så undvik diskmaskinen till varje pris.
Även om detta är ett snabbt och enkelt sätt att rengöra din skärbräda, innebär det ändå en risk för din hälsa. För grundlig rengöring bör du använda en är vit vinäger.
Mycket enkla tips
Du kan hälla en generös mängd på brädan och vänta på att det ska fungera i 5 till 10 minuter. Vinäger skadar inte materialet på något sätt. Dessutom hjälper det till att eliminera bakterier som Salmonella och E. coli.
För trägolv är ett alternativ att gnugga en halv citron över ytan och strö över grovt salt. Detta hjälper till att ta bort fläckar och lukt. Detta hjälper till att eliminera fläckar och lukt från din bräda skärbräda.
För plastbrädor kan du däremot tillreda en lösning med en matsked blekmedel i en liter vatten. Lägg brädan i blöt i 5 minuter.
Se till att du sköljer den noggrant med vatten. Torka den sedan helt innan förvaring för att förhindra mögeltillväxt. Å andra sidan finns det en mycket specifik sak att tänka på.
Om din bräda har djupa skåror bör du överväga att byta ut den. Anledningen till detta är att bakterier tenderar att koncentreras i spåren. I så fall är det bäst att inte använda den mer.