Tomatberedningar som puré eller passata är en oumbärlig ingrediens i många rätter. Även om dessa två produkter ibland förväxlas med varandra skiljer de sig åt både i tillagningsprocessen och i användningen i köket. När ska man använda tomatpuré och när ska man använda passata?

Hur tillverkas tomatpuré? En hälsosam och välsmakande bas för många rätter

  • Tomatpuré är en produkt som tillverkas av hela tomater som värms upp och sedan krossas, ofta med skalet på.
  • Jämfört med passata har puré en tjockare konsistens och kan innehålla små bitar av fruktkött och kärnor.
  • Den genomgår inte någon grundlig process och behåller därför en mer ”hemtrevlig” karaktär.

Tomatpuré är mångsidigt den kan användas som bas i soppor, såser och grytor. Tack vare sin fylliga smak passar den perfekt som tillbehör till kött, t.ex. i fyllda kålblad, eller som ingrediens i såser.

  • Tack vare sin naturliga konsistens och mindre intensiva produktionsprocess innehåller tomatpuré något fler vitaminer och näringsvärden jämfört med andra beredningar.
  • Den har också en djup och naturlig tomatsmak.

Tomatpassata – hur skiljer det sig från puré?

  • Tomatpassata är mer homogen och mjukare än puré på grund av beredningsprocessen.
  • Tomaterna skalas och rensas från kärnor och silas sedan genom en sil för att uppnå en sammetslen konsistens.

Detta gör passata till en idealisk ingrediens för rätter, som kräver en delikat konsistens, till exempel pastasåser.

  • Dessutom förvärms passatan under tillverkningsprocessen, vilket avsevärt minskar den efterföljande tillagningstiden.

Det är det perfekta valet när du vill laga mat snabbt. Dess mjuka konsistens gör den idealisk som bas för krämiga soppor och såser, eftersom det inte behövs någon ytterligare mixning.

Man bör dock komma ihåg att på grund av dess flytande konsistens kan det krävas ytterligare förtjockning i vissa rätter.

När ska man välja passata och när tomatpuré? Var uppmärksam på denna detalj

Den största skillnaden mellan passata och tomatpuré är konsistensen och beredningsmetoden, vilket påverkar deras användning i matlagning. Om du vill ha en sammetslen sås till pasta eller pizza är passata det bästa valet. Tomatpuré passar däremot bra till rätter som uppskattas för sin lite matigare konsistens, till exempel grytor eller traditionell tomatsoppa.

När du väljer mellan passata och puré är det också en bra idé att vara uppmärksam på ingredienserna. det är bäst att välja de som bara innehåller tomater och en liten mängd salt. Detta kommer att säkerställa att våra måltider inte bara är goda utan också hälsosamma.