Maggi finns i många hem. Denna allestädes närvarande krydda har funnits i våra kök i åratal och ger smak åt sallader, såser och soppor. Men är vi medvetna om konsekvenserna av dess regelbundna användning?
Maggis historia går tillbaka till 1886, då Julius Maggi utvecklade ett recept baserat på extrakt från libbsticka. Dagens kryddformel innehåller dock bland annat mononatriumglutamat (E621) och dinatriumribonukleotid (E635). I överflöd kan dessa ha en negativ inverkan på vår hälsa. Det är därför som överanvändning av Maggi, liksom andra produkter som är rika på dessa tillsatser, kan leda till ett antal biverkningar.
Mononatriumglutamat kan, när det ackumuleras i kroppen, orsaka hyperaktivitet, särskilt hos barn. Andra risker är ökad svettning, synproblem, endokrina störningar och till och med att bidra till fetma.
Å andra sidan kan överskott av dinatriumribonukleotid, eller E635, förvärra astmasymtom och orsaka hudskador. För mycket av detta ämne i kosten kan också leda till humörsvängningar och hyperaktivitet.
Det är därför det är värt att överväga alternativ till Maggi. Sojasås är ett bra substitut, även om det innehåller betydande mängder salt, så det bör också användas med måtta.
För hälsans skull rekommenderar experter att man sträcker sig efter naturliga produkter. De som är intresserade av kulinariska experiment rekommenderas också att tillreda sin egen kryddblandning. Hackade torkade grönsaker med dina favoritörter och svampar kan berika smaken på rätter utan att i onödan belasta din kropp med kemiska tillsatser.