För vissa är persimoner säsongens absoluta höjdpunkt, medan andra bara ser dem som en av de många frukter som allt oftare dyker upp i tyska stormarknader under vintermånaderna. Men hur njuter man egentligen av denna exotiska frukt på rätt sätt?
Persimoner (Diospyros kaki) kommer ursprungligen från Kina, där de har varit en traditionell frukt i över 2.000 år. Idag odlas de över hela världen i varma, subtropiska områden, framför allt i Asien, Medelhavsområdet och USA. Persimonen finns sedan flera år tillbaka i tyska stormarknader. Dess sorter, t.ex. Sharon, Honey Apple och Persimmon, blir också allt vanligare i frukthyllorna.
Den exotiska frukten är särskilt populär på grund av sin intensiva sötma och låga kaloriinnehåll (cirka 70 kalorier per 100 gram). De är också rika på A-vitamin och innehåller mycket C-vitamin, fibrer och antioxidanter.
Persimoner: äta dem med eller utan skal?
- För vissa är denna frukt fortfarande ganska okänd, och efter att ha köpt den uppstår snabbt frågan: ska den ätas med eller utan skalet?
- För den som föredrar det snabba och enkla sättet finns det goda nyheter: persimonens skal kan ätas utan att tveka.
- För att äta det ska frukten tvättas noggrant och stjälkändan, brun missfärgning och blåmärken ska tas bort. Persimonen kan sedan skäras i skivor och ätas som ett äpple.
Visste du att persimonen kan ätas som ett äpple? Persimonen kan också skedas ut som en kiwi – men då ska fruktköttet vara extra mjukt.
Vad finns inuti frukten?
Den exotiska frukten kombinerar toner av persika och melon, tillsammans med en antydan till vanilj. På grund av sin höga tanninhalt kan den dock ibland ha en bitter och luddig smak.
De antioxidanter som de innehåller, t.ex. betakaroten, kan bidra till att stärka immunförsvaret och minska inflammation. Det höga kaliuminnehållet främjar hjärthälsan. Dessutom sägs de ha fördelar för matsmältningen tack vare sitt höga fiberinnehåll.
Tips: De odlade varianterna av Sharonfrukt och persimmon innehåller betydligt mindre tannin, vilket ger dem en behagligt söt smak – även när de inte är helt mogna.
Vad är skillnaden mellan en sharonfrukt och en persimon?
Sharonfrukten är en speciell sort av persimoner som odlas i Israel. Namnet kommer från Sharon-slätten i Israel, där den först odlades. Dessutom har Sharon en fastare konsistens och är mindre känslig. Smaken är mildare, sötare och utan bittra toner, eftersom de nästan inte innehåller några tanniner. Sharonfruktens skal är faktiskt lite tunnare än persimonens, vilket är anledningen till att vissa människor föredrar att äta den rå, medan andra föredrar att skala persimonen eller skopa ut den med en sked.
Du känner igen sharonfrukter på att de är något mindre, mer jämnt formade och något ljusare orange än persimoner. Det beror på att de senare tenderar att vara lite plattare och rundare och har en mer intensiv orangeröd färg. När du skär upp dem kan du se exakt vad du lade i korgen när du handlade: precis som persimonen har sharonfrukten inga kärnor inuti, vilket persimonen har.
Visste du att sharonfrukten Det välkända namnet ”honungsäpple” används främst för att göra frukten mer attraktiv för den europeiska marknaden.
Hur kan du använda den i köket?
Persimoner är perfekta råa som ett mellanmål mellan måltiderna eller som ett utsökt tillskott i sallader eller smoothies. De är också populära i sylt eller chutneys och för bakning. I det asiatiska köket avnjuts frukterna i torkad form som mellanmål eller sötsak.
De är också perfekta som sås till kött- och fågelrätter. Skala och hacka frukten, stek den kort med fett och lite chili och tillsätt sedan grönsaksbuljong. Låt blandningen sjuda på medelvärme och tillsätt maizena när den tjocknar tills den har en krämig konsistens.
Tips: Mogna persimoner ska förvaras i kylen, där de håller sig i ungefär en vecka. Omogen frukt mognar i rumstemperatur.