När hon märkte att värmen från grannarnas lägenheter var mer än tillräcklig slutade hon i princip att sätta på sina egna radiatorer. – Jag vet att den här lösningen kan vara kontroversiell, det är ju olagligt att använda någon annans energi”, säger en läsare i ett brev till redaktionen. Kvinnan förklarar att hon först såg detta som ett kostnadsbesparande knep, men att hon nu har vissa tvivel. Har bostadsrättsföreningen rätt att ta ut en straffavgift för att man sparar på uppvärmningen?
”Jag vet att det är olagligt”.
Jag tycker inte om varmt väder, jag står inte ut när det blir riktigt varmt i lägenheten. Det är därför jag alltid har undvikit att vrida upp mina element till maximal effekt. Men jag har turen att bo på en av de mellersta våningarna i ett flerfamiljshus och jag är omgiven av andra hyresgäster på praktiskt taget alla sidor.
Vid något tillfälle märkte jag att värmen från mina grannar var mer än tillräcklig. Därför slutade jag i princip att sätta på mina egna radiatorer, vilket snabbt påverkade mina räkningar.
Till en början såg jag det som ett litet kostnadsbesparande trick – varför värma när värmen ändå kommer in? Men med tiden började jag ifrågasätta om det jag gjorde var rätt. Jag vet att det kan vara kontroversiellt, det är ju trots allt olagligt att använda andras energi. Men jag kan ändå inte skaka av mig känslan av att det här på något sätt ger mig lite tröst.
Jag har levt under stress de senaste veckorna, för även om jag är frestad av visionen om att spara pengar är jag rädd för konsekvenserna. Å ena sidan tror jag inte att jag gör någon illa med detta, men å andra sidan är jag rädd för eventuell granskning och grannarnas reaktion.
Sparar du på uppvärmningen? Kooperativet har rätt att ta ut böter av dig
Enligt ett dekret från infrastrukturministern från 2002 ska minimitemperaturen i allmänna utrymmen vara 20 grader Celsius. Undantaget är badrum och andra rum avsedda för avklädning, där den bör vara något högre – cirka 24 grader C. Detta är de så kallade dimensionerande temperaturerna.
Om någon i ett flerfamiljshus sänker temperaturen i en lägenhet med mer än 4 grader Celsius jämfört med beräkningstemperaturen, så att beräkningstemperaturen till exempel är plus 21 grader Celsius, och han sänker den till plus 15 grader Celsius, kommer alla hans grannar att värma upp honom. Det är sanningen. Och resultatet kan bli att en lägenhet förbrukar t.ex. 500 värmeenheter och en annan lägenhet 3 000 värmeenheter.
– förklarar värmespecialisten Sebastian Brzoza i en intervju med tjänsten.
Sådana besparingar kan dock uppmärksammas av bostadsrättsföreningen, som har möjlighet att införa ett straff för dem som använder värme från sina grannar.
År 2020. behandlades ”värmestöld” av Högsta domstolen själv. Fallet gällde en Łódźbo som stämde bostadsrättsföreningen för att få tillbaka för mycket betalda värmeräkningar för sin lägenhet. Mannen hade då själv visat att han under uppvärmningsperioden endast använt radiatorn i köket medan tre andra radiatorer hade varit avstängda.
I domskälen betonade domstolen att klaganden, genom att medvetet avstå från att värma upp fyra rum i lägenheten genom att stänga av radiatorerna, använde värme som tillfördes av uppvärmda grannrum och att sådan värme inte är undantagen från avgift.