Bland de många naturprodukterna finns sådana som gynnar nervcellernas hälsa och gör att de fungerar som de ska.
En korrekt fungerande hjärna gör att vår organism kan utföra lämpliga uppgifter utan problem. Det gör det till och med möjligt för en person att tänka och lösa komplexa aktiviteter i det dagliga livet. Men när tiden går är dess försämring överhängande och naturlig. För att förhindra att detta händer plötsligt finns det en naturlig mat rik på näringsämnen som gör att du kan bibehålla hälsan hos detta vitala organ.
Solrosfrön är ett bra val eftersom de innehåller magnesium och fosfor, två av de komponenter som är kända för sina fördelar för hjärnans funktion, vilket förbättrar koncentrationen och minnet.
Enligt tidskriften Neurology har en studie visat att en ökning av magnesium i den dagliga kosten möjliggör bättre inlärning och utökad minneskapacitet. Det har föreslagits att en kombination av livsmedel som innehåller detta mineral skulle möjliggöra större kognitiv utveckling och koncentration.
Fosfor behövs för att producera energi och utföra kemiska processer. Tack vare solrosfrön hjälper det nervcellerna att fungera och påverkar tänkandet.
Vilka andra livsmedel är bra för hjärnan, säger Harvard University
En artikel från Harvard University som publicerades i april i år påpekade att det inte finns något ”magiskt piller” för att lösa kognitiv nedgång, eftersom det är en naturlig process som händer alla. Det är sant att det beror på ett antal faktorer, till exempel kost, miljö och livsstil.
Nu har en lista över livsmedel som främjar hjärnans hälsa publicerats. Enligt de nutritionister som deltog i denna forskning insisterade de på konsumtionen av grönsaker, frukt, baljväxter, spannmål och fisk.
En efter en, de livsmedel som är förknippade med bättre hjärnprestanda:
- Gröna bladgrönsaker: Exempel på sådana är mangold, spenat, kål och broccoli. De är rika på hjärnvänliga näringsämnen som vitamin K, lutein, folsyra och betakaroten. Det har rapporterats att de bromsar kognitiv försämring.
- Fet fisk: är rik på omega-3-fettsyror, hälsosamma omättade fetter som har kopplats till lägre nivåer av beta-amyloid i blodet. Vi rekommenderar att man äter fisk med låg kvicksilverhalt, t.ex. lax, torsk, konserverad tonfisk och sej. Det finns även landbaserade källor till omega-3, t.ex. linfrön, avokado och valnötter.
- Bär: Forskning tyder på att flavonoider bidrar till att förbättra minnet. Ett test vid Harvards Brigham and Women’s Hospital visade att kvinnor som åt blåbär och jordgubbar tre gånger i veckan fördröjde minnesförsämringen med upp till två och ett halvt år.
- Te och kaffe: Flera studier har visat att konsumenter av dessa två drycker presterade bättre på minnestester. Forskare vid Johns Hopkins University publicerade en analys i detta ämne, som nämns i artikeln ovan, och fann att flera studenter som tog koffeintabletter nästa dag kom ihåg en serie bilder som de hade lärt sig tidigare, vilket bekräftade studiens hypotes.
- Nötter: Denna nöt är en utmärkt källa till protein och hälsosamma fetter. En UCLA-studie kopplade högre nötkonsumtion till bättre kognitiva testresultat. Man rapporterade även renare och tryckfria artärer hos personer som ätit nötter under en längre tid.