Att dricka aprikosjuice är ett recept för att förlänga ungdomligheten. På sommaren kan vi själva tillreda denna dryck av färskpressad frukt, medan vi på hösten och vintern kan köpa den i ekologiska livsmedelsbutiker eller apotek. Vi presenterar den viktigaste informationen om den hälsosammaste juice för seniorer.
De bör dricka aprikosjuice eftersom det är en källa till vitamin A, som saktar ner kroppens åldrandeprocess, förbättrar synen och stärker immunförsvaret, vilket är särskilt viktigt under hösten och vintern. Dessutom är har en positiv effekt på hår, hud och naglar. Dessutom innehåller denna dryck också värdefull C-vitamin och betakaroten, vilket ger den en intensiv orange färg.
Aprikosjuice har antioxidanter i sin sammansättning, som minskar risken för hjärtinfarkt och skyddar kroppen från fria radikaler. I sin tur tack vare catechin och quercetin, som är antioxidanter, sänker oxidativ stress, vilket bland annat orsakar fetma.
Kalium och fosfor som finns i sammansättningen av denna dryck är ansvariga för hjärnans funktion och normalt blodtryck. Tack vare dem blir vi mindre stressade och mer fokuserade.
Seniorer bör dock komma ihåg att inte dricka denna juice i för stora mängder (4 frukter räcker), för aprikos anses vara en ganska kalorifrukt – den innehåller 49 kcal, inklusive 11 g socker i 100 g. Vi rekommenderar att du späder ut drycken med vatten för att dricka mer av den.
Denna juice rekommenderas inte heller för diabetiker och personer med förhöjda blodsockernivåer. Den kännetecknas av ett högt glykemiskt index (57).
För att göra en juice som är avsedd för seniorer behöver vi 2-3 kg mycket mogna aprikoser. Från omogna frukter kommer en sådan dryck att vara olämplig att dricka. Så hur man gör denna hälsosamma juice?
Till att börja med tvätta aprikoserna, dela dem på mitten och ta ut kärnorna ur dem. Sedan lägger vi frukterna i en emaljerad eller stålkruka och häller vatten så att det täcker dem.
I nästa steg börja koka frukten på hög värme tills den blir mjuk. Under tiden tar vi bort skummet som de kommer att börja producera.
Sedan silar vi saften framför ett durkslag och sila den överblivna frukten från potten genom en finmaskig sil, bli av med skinnen. Sådan aprikospuré tillsätts igen till saften och hela saken kokar igen i cirka 5 minuter. Häll upp aprikosdrycken i tidigare skållade burkar, som vi skruvar på och pastöriserar.