Vad är det för fel på grapefrukt? Den bittra kusinen till apelsinen äts allt mindre. Särskilt unga människor väljer hellre mango eller ananas i affären. Kommer grapefrukten att bli en trädfrukt, eller kommer den att återuppstå som ett hälsosamt alternativ till apelsinen? ,,Grapefrukten har relativt låg sockerhalt. Så den har potential.”’’
De flesta grapefrukter som säljs i Nederländerna kommer från Sydafrika. Där har grapefruktsäsongen precis avslutats, vilket är en anledning att göra en inventering. Och det ser inte bra ut för den gula frukten, visar marknadsöversikten från branschtidningen AGF. I hela Europa har konsumtionen av grapefrukt minskat.
Väljer bekvämlighet
Olympic Fruit håller med om denna bild. Frukthandlaren importerar 1 miljon kilo grapefrukt årligen, men har sett siffrorna minska i flera år. Inköpare Gijsbert van Leeuwen: ,,Den äldre generationen växte upp med grapefrukt. Förr fanns det ändå mycket mindre att välja på när det gäller frukt och grönsaker.” Så de hamnade snart på grapefrukt, en frukt som också är fullproppad med C-vitamin.
Nuförtiden har unga människor mycket mer frukt att välja mellan, säger Van Leeuwen. Och därför väljer de knappast grapefrukt längre. Det som inte hjälper till med det är att den har en ganska specifik smak. Den är ganska bitter och det måste man gilla. Även om smaken varierar beroende på sort och ursprungsland.” Dessutom är en grapefrukt inte så lätt att äta. ”För att skala den behöver du en kniv, dina händer blir klibbiga; många människor gillar inte det”, säger Van Leeuwen.
När det finns mycket att välja på i snabbköpet är ett nät med mandariner bara lite enklare. En annan sak som inte talar till citrusfruktens fördel: grapefrukt kan sakta ner eller tillfälligt stoppa nedbrytningen av läkemedel i kroppen. En anledning till att många medicinanvändare överger frukten.
Inte längre bland topp 10
I slutet av 1990-talet fanns grapefrukt fortfarande med bland de 10 mest sålda frukterna i Nederländerna. Visserligen på plats 10, men den var med, säger Wilco van den Berg från GroentenFruit Huis, en branschorganisation för företag som marknadsför frukt och grönsaker. ”Under de följande åren sjönk dess popularitet. Citrusfrukten mötte hård konkurrens från nya exotiska frukter som mango och ananas. Andra nya frukter gjorde att grapefrukten hamnade allt längre ner på listan. Och detta tapp är inte typiskt holländskt, över hela Europa sjunker efterfrågan. Till och med i Frankrike, där grapefrukt traditionellt sett har ätits med hull och hår.
Förra året gick cirka 3,5 miljoner kilo grapefrukt över diskarna i snabbköpen. Det motsvarar 2 procent av den totala citrusförsäljningen i Nederländerna. ”Mandariner och apelsiner äts mycket mer”, säger Van Leeuwen. Resultatet återspeglas i snabbköpet. Kvadratmetrarna på hyllorna måste ge en viss omsättning i de stora supermarketen. Grapefrukt genererar inte tillräckligt, då måste man göra val.”’
Försäljningen 40 procent lägre
Under coronatider verkade grapefruktkonsumtionen återupplivas. Det berodde på att det blev mer fokus på ett hälsosamt liv, säger Van den Berg. ””Under en tid ökade försäljningen igen, men 2023 var försäljningen i stormarknaderna nästan 40 procent lägre än tre år tidigare.”
Men det finns fortfarande något som talar till grapefruktens fördel, tillägger Loes Al, marknadschef på Olympic Fruit. ”Grapefrukten har en relativt låg sockerhalt. Så den har potential och passar bra in i en diet med låg sockerhalt.”’’
Om detta är tillräckligt för att rädda grapefrukten återstår att se. Van Leeuwen: ,,I Sydafrika står man nu inför ett val: ska vi fortsätta odla grapefrukt eller inte? Fördelarna måste väga tyngre än kostnaderna. Och kanske kommer grapefrukten så småningom att offras till förmån för någon annan frukt. Om det händer kommer utbudet att minska enormt.”’’