Gurkmeja är en populär krydda, men dess hälsofördelar är inte allmänt kända. Den kan förbättra hudens, hjärnans och hjärtats hälsa och är dessutom en effektiv antiinflammatorisk substans, samtidigt som den har en fantastisk smak. Nyckeln är curcuminets verkan.
Curcumin (E100) är en kemisk förening som är den huvudsakliga aktiva ingrediensen i gurkmeja, en krydda som utvinns ur rhizomet från den långstjälkade gurkmejaplantan, en medlem av ingefärsfamiljen. Det är den som ger gurkmejan dess karakteristiska gula färg.
Förutom sina färgande egenskaper har curcumin också starka antioxidativa egenskaper, vilket gör det till en värdefull ingrediens vid behandling av många tillstånd som är relaterade till inflammation, cellåldrande eller neurodegenerativa sjukdomar.
Gurkmeja. Dess aktiva ingrediens gynnar hälsan
Curcumin, som är en nyckelkomponent i gurkmeja, spelar en viktig roll i kampen mot fria radikaler och fungerar som en kraftfull antioxidant. Det hjälper till att skydda cellerna från skador, vilket minskar den oxidativa stressen i kroppen.
Som ett resultat åldras cellerna långsammare och förblir i bättre skick. Detta gynnar hudens utseende, som behåller sin elasticitet längre. Dessutom minskar curcumin effekten av proteiner som påskyndar åldringsprocessen.
Forskning visar också curcumins potential mot cancer. Forskare vid universitetet i Ioannina (Grekland) publicerade resultat i tidskriften Biomedicines som tyder på att curcumin kan reglera nivåerna av immunmodulatorer som cytokiner och har en antiinflammatorisk effekt, vilket hämmar tillväxten av cancerceller.
När det gäller hjärnans funktion kan curcumin öka nivåerna av BDNF (brain-derived neurotrophic factor), enligt specialister vid University of Tehran i ”Nutrition Research”. BDNF spelar en viktig roll för hjärnans plasticitet, gynnar nervcellernas status och bidrar till minnes- och inlärningsprocesser. Av denna anledning anses curcumin vara ett potentiellt hjälpmedel i kampen mot depression, Alzheimers sjukdom och åldersrelaterad försämring av hjärnans funktion.
Gurkmeja har också gynnsamma effekter på hjärta, lever, njurar och matsmältningssystem. Alla dessa fördelar innebär att regelbunden konsumtion av gurkmeja till och med kan förlänga livet.
Vad ska man äta gurkmeja med?
Gurkmeja är lättillgängligt och de flesta av oss har det i våra kök. Det är värt att experimentera genom att tillsätta den i olika rätter. En överraskande men effektiv metod är att tillsätta gurkmeja i kaffet – det förbättrar matsmältningen och har en antidepressiv effekt. Det är värt att lägga till en nypa peppar i en sådan blandning, vilket hjälper kryddans aktiva ingrediens att absorberas.
Te med gurkmeja är en utmärkt immunförstärkare och muskelvärk. För både kaffe och te, tillsätt helt enkelt en halv tesked gurkmeja per kopp.
Gurkmeja är också bra i köket och ger smak åt soppor, rostade grönsaker, bön-, lins- och kycklingrätter. Den ger också smak och färg till desserter som kakor och muffins.