Detta livsmedel har antioxidantegenskaper och innehåller mer vitaminer än apelsinjuice. Det är också en idealisk frukt för en balanserad kost med en syrlig smak mitt i sötman.
Apelsinjuice nämns alltid som en källa till C-vitamin, och det är mycket sant att den har det i stora mängder, men apelsinen är inte jordens frukt med det högsta innehållet av detta grundläggande vitamin för att hjälpa tillväxten och reparationen av kroppsvävnader, en sann ungdomskälla i vår organism. Det lindrar också trötthet och det finns andra frukter som överträffar den läckra apelsinen i denna vitaminbelastning, ibland i stora proportioner.
Det är acerola (även kallad manzanita eller semeruco), en köttig frukt med en intensiv röd färg som har förmågan att hjälpa till att minska blodsockret och har upp till 40 gånger mer C-vitamin än apelsiner. Den stimulerar också immunförsvaret tack vare sitt innehåll av A-vitamin och har antioxidativa egenskaper. På grund av sin C-vitaminhalt förebygger den skörbjugg och är en garanti i kampen mot anemi.
Dess fördelar är så stora att den till och med har inspirerat konsten: den välkända gruppen Calle 13 citerade den i sin låt ”Un beso de desayuno”, som ett komplement till den franska kött- och grönsaksgrytan fricassé. Inom den urbana genren har den inspirerat till en hel låt, ”Acerola”, som framförs av Lenny Tavárez, Rafa Pabön och Cauty.
Varifrån kommer acerola
Acerola (malpighia punicifolia) kommer ursprungligen från Mellanöstern, men det är i Latinamerika och Brasilien som den har fått störst genomslag i recepten. Smakmässigt har den en behaglig syrlig touch mitt i sötman.
Men som med nästan allt kan överkonsumtion leda till dålig matsmältning: den bör också ätas när den är mogen, för när den är grön kan den orsaka surhet.