Medan pratet om så kallade sängskilsmässor och separata täcken blir allt mer högljutt har forskare från Arizona helt andra avslöjanden för oss. De bestämde sig för att undersöka om det är bättre för hälsan att sova ensam eller om vi vinner mer på att dela säng med en partner eller make/maka. Vad kom de fram till? Alla kommer inte att bli glada, men experterna lämnar inga illusioner.
Sömn är en oerhört viktig del av våra liv och har en enorm inverkan på vår hälsa. Tyvärr uppskattar vi oftast dess betydelse först när vi på allvar börjar sakna den. Sömnproblem och sömnlöshet blir ett allt vanligare fenomen och ett annat av 2000-talets hälsoproblem. En natts sömn av dålig kvalitet har ganska allvarliga konsekvenser för hälsan och samhället.
Sömnen spelar flera viktiga funktioner för att upprätthålla den allmänna hälsan och dess inverkan på kroppen är inte värd att underskatta. När allt kommer omkring visar det sig att om vi får tillräckligt med sömn beror på väldigt många faktorer, till och med vår kost eller sovrumsinredning. Som rapporterats av express.co.uk magazine tyder ny forskning på att den du delar säng med också kan påverka din sömn.
Sova tillsammans eller var för sig? Forskare vet redan
Forskare vet redan att det inte alls bidrar till en god natts sömn att sova med ditt lurviga husdjur, men hur är det med att dela säng med en älskad person? Visst är sängskilsmässor och separata täcken alltid en bra idé? Det visar sig att det inte nödvändigtvis är det. Enligt en studie utförd av ett team från Arizona och publicerad i tidskriften Sleep, resulterar det i mildare sömnlöshet, bättre mental hälsa, mindre trötthet och lägre risk för sömnapné om man sover med en partner. Men allt sällskap i sängen är inte lika fördelaktigt.
Enligt forskarna kan det ha motsatt effekt att dela säng med ett barn, dvs. en högre risk för sömnlöshet och mindre kontroll över den egna sömnen. Kanske beror detta på förälderns vaksamhetsläge över sitt barn.
”Att sova med en romantisk partner eller make/maka har enorma fördelar för att förbättra sömnkvaliteten, inklusive minskad risk för sömnapné, ökad sömnlöshet och övergripande förbättring av sömnkvaliteten ”, förklarar studiens författare Brandon Fuentes. ”Det finns väldigt få vetenskapliga studier som tar upp den här frågan, men våra resultat tyder på att om vi sover ensamma eller med en partner, familjemedlem eller husdjur kan påverka vår sömnrelaterade hälsa”, tillägger Dr Michael Grander, som också arbetade med studien, i en intervju med express.co.uk.
Nyckeln är att få en god natts sömn
Forskningen öppnar upp för en ny riktning i diskussionen om sömnkvalitet och våra vanor, men uppgifterna omfattar fortfarande ett alltför litet urval för att man ska kunna göra definitiva bedömningar och dra slutsatser.
Långvarig sömnbrist kan få allvarliga konsekvenser för hälsan, vilket experter länge har påmint oss om. Det handlar inte bara om vårt välbefinnande, utan om helt verkliga och fysiska åkommor. Bland några av de mest överraskande biverkningarna av att inte få tillräckligt med sömn finns till och med fetma. Att inte få tillräckligt med sömn, och särskilt kronisk brist på tillräcklig mängd och kvalitet på sömnen, påverkar hela vårt liv – privat, professionellt och leder till och med till potentiellt dödliga olyckor. Det är därför värt att leta efter sätt att förbättra kvaliteten på vår nattvila på alla möjliga sätt.
Enligt experter är det inte alls nödvändigt att ha en regelbunden natts sömn för att våra kroppar ska börja vägra att lyda oss. Forskning om sömnbrist har visat att kognitiv försämring förvärras efter 16 till 18 timmars vakenhet, vilket för många människor är en ”vanlig” dag på fötterna! Det har också bevisats att det är lika farligt att köra bil efter mer än 20 timmars vakenhet som att köra bil efter att ha druckit mer än den lagliga gränsen.