Forskare vid Harvard University har upptäckt att en viss matolja kan minska risken för olika sjukdomar. Här är detaljerna.
I takt med att befolkningen åldras ökar antalet personer med demenssjukdom; i Tyskland finns det för närvarande cirka 1,8 miljoner. En publikation från Harvard University i tidskriften ”Jama Network Open” visar också att dödsfallen till följd av demens har ökat, medan dödsfallen till följd av hjärt- och kärlsjukdomar minskar.
Kosten har en inverkan på den kognitiva hälsan. Det finns bevis för att en medelhavskost, rik på frukt, grönsaker, fisk och vegetabiliska oljor, skyddar hjärnan. I synnerhet olivolja, med sina hälsosamma antioxidanter som t.ex.
- enkelomättade fettsyror
- vitamin E och
- polyfenoler
Långtidsstudie med över 92.000 testpersoner
I långtidsstudien med över 92.000 försökspersoner, som pågick i 28 år, ville forskarna vid Harvard University undersöka olivoljans effekt på den mentala hälsan och dödligheten i samband med demens. ”Ett högre intag av olivolja har tidigare förknippats med en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar och dödlighet, men dess samband med dödlighet i demens var okänt”, säger huvudförfattaren Anne-Julie Tessier till United Press International.
Studien visade att personer som konsumerade minst sju gram olivolja per dag, eller ungefär en tesked, hade en 28 procent lägre risk att dö i demens jämfört med dem som aldrig eller sällan åt olivolja.
Intressant nog hade den allmänna kosten ingen inverkan på effekten av olivoljekonsumtion. Forskarna drog därför slutsatsen att en högre konsumtion av olivolja är förknippad med en lägre risk för demensrelaterad dödlighet, oavsett kostens kvalitet.
Man fann också att deltagare som ersatte fem gram margarin eller majonnäs med samma mängd olivolja hade en 8 till 14 procent lägre risk att dö i demens.
Den oberoende nutritionisten Anne Danahy är inte förvånad över resultaten. ”Olivolja är rik på vitamin E och polyfenoler – antioxidanter som skyddar celler och blodkärl, inklusive de i hjärnan”, säger hon till Medical News Today. Hon påpekar att olivolja är antiinflammatorisk och att inflammation kan påskynda åldrandet av hjärnan och kroppen, vilket anses vara en orsak till demens och kognitiv försämring.
Eftersom många andra studier bekräftar olivoljans positiva hälsoeffekter, säger hon: ”Jag rekommenderar alltid att man använder olivolja till de flesta rätter. Hon tillägger att smör har sin plats i vissa recept och kan användas vid behov, men rekommenderar att man väljer olivolja som den olja man föredrar för alla andra ändamål.
Riskfaktorer som kan gynna demens
De tolv riskfaktorer som kan gynna utvecklingen av demens senare i livet är bland annat
- brist på fysisk aktivitet
- Skallskador
- alkoholkonsumtion
- exponering för partiklar
- dålig utbildning
- fetma
- högt blodtryck
- nedsatt hörsel
- rökning
- diabetes
- depression
- brist på social kontakt
Enligt den tyska Alzheimerföreningen är den genomsnittliga livslängden för personer med Alzheimers sjukdom cirka åtta år. Personer med långt framskriden demens är mer mottagliga för infektioner. Lunginflammation är en av de vanligaste dödsorsakerna. Urinvägsinfektioner och benfrakturer är också vanliga dödsorsaker vid demens.