Vid mottagning och uppackning av paket samlas olika förpackningsrester på hög, bland annat ark med bubbelplast. Även om det har använts en gång är det vanligtvis fortfarande i gott skick och kan återanvändas. Har du ingen aning om vad du ska göra med det? Det är inte bara användbart hemma, utan också i trädgården – på vintern skapar det en solid barriär mot kylan och avskräcker samtidigt skadedjur, för vilka det hittills inte verkade finnas någon väg ut.
Bubbelplast är användbart före vintern
Varje onlinebeställning innebär uppackning av paket, som är fyllda med olika förpackningsmaterial utöver de beställda artiklarna. När man handlar ömtåliga prylar, heminredning, dekorativa tillbehör, glas eller köksutrustning, förser återförsäljarna dessutom produkterna med ytterligare skyddsmaterial. Detta är vanligtvis bubbelplast, som är utmärkt för att absorbera stötar under transporten och förhindrar att ömtåliga föremål gnuggar och stöter mot varandra.
Vad ska man göra med den stora mängden överbliven plastfilm? Kan en förpackningsprodukt som en gång använts återanvändas? Sådan film är vanligtvis i utmärkt skick, och att slänga den i plastsoporna skulle helt enkelt vara slöseri – eftersom materialet har mer än en användning.
Bubbelplast kommer att komma väl till pass inför vintern, både hemma och i trädgården. Här följer enkla råd om hur du använder den på ett klokt sätt för att skydda vinterkänsliga växter från både kyla och en viss oansenlig, men mycket skadlig, objuden gäst.
- Den första användningen av bubbelplast i trädgården är naturligtvis att skydda växter från frost. Tack vare bubbelstrukturen och de luftbubblor som hålls kvar skapar folien ett värmeisolerande skikt när den lindas runt stammen, huvudskotten eller fylls med ett förspänt metallnät. Detta hjälper växter som hortensior, magnolior, rhododendron eller till exempel unga, nyplanterade rosenbuskar att lättare stå emot höga frostgrader.
- Ett annat användningsområde för plastfolie är som barriär mot skadedjur som larver, som genom att bygga tunnlar och bon kan skada växternas rotsystem, gnaga bort lökar, knölar, jordstammar och förstöra bark. Istället för att stänga av en del av grönsaksgården med ett nät eller omge den med ett genombrutet staket är det bättre att sträcka en dubbel remsa bubbelplast över stolparna . Vill du att en gnagare ska lämna dina trädgårdsgrödor ensam? Du kan också sprida de återvunna foliearken platt runt de växter som skadedjuret mest sannolikt kommer att attackera.
Användning av bubbelplast i hemmet
En viktig egenskap hos bubbelplast är att materialet är utmärkt för att skydda föremål från fukt. Det är bland annat därför som det används för att skydda möbler och heminredning under långtidsförvaring i till exempel källare eller garage, där de kan utsättas för fuktens negativa effekter. Men återvunnen bubbelplast, till exempel från shopping, kan också användas som hemmagjorda fönstertätningar.
Om du känner en kyla komma in genom dina fönster och ditt rum känns kallt även om elementen är nedskruvade, är det troligt att dina gamla fönster inte är lufttäta och skulle behöva ytterligare ett lager isolering för det kallare vädret . Enligt internetanvändare är bubbelplast som klistras fast på vattenglaset (använd en sprayflaska för detta) ett snabbt sätt att isolera fönstren. Du skapar ett lager av värmeskydd genom att trycka bubblans sida mot fönsterrutan – vattnet som appliceras på det i förväg sägs fungera som lim.
Vill du helst inte riskera att använda vatten eftersom du är orolig för att det ska bildas svartmögel på tätningarna under tiden som filmen sitter på fönstret? Det är verkligen riskabelt, så det är säkrare att klistra fast filmen på flera ställen med dubbelhäftande tejp eller fästa den direkt på glaslisten. Har du små filmrester kvar efter att du har skyddat dina fönster? Använd dem för att linda in blomkrukor på balkongen eller de som står inne på en kall fönsterbräda bredvid ett läckande fönster, så att vinterkylan inte lyckas tränga in och skada dem.