Det finns många föremål som vi använder varje dag i köket. Särskilt under de senaste åren har redskap för alla typer av kulinariska preparat dykt upp. Det finns till och med en fritös, som verkligen inte är så ofarlig som den verkar, eller som de som släpper ut den på marknaden vill få oss att tro.
Den italienska föreningen för miljöläkare (ISDE Italia) har slagit larm om ett föremål som många människor använder dagligen, eftersom det kan vara ”giftigt och cancerframkallande”.
Vi talar om bakplåtspapper, som är viktigt för alla som tycker om att laga mat eftersom det gör det möjligt att laga mat i ugnen eller fritösen utan att tillsätta olja eller andra fetter. Förutom sitt attraktiva utseende är det också engångsmaterial. Bland alla dessa fördelar finns det dock en nackdel som vi inte kan låta bli att lyfta fram.
”Eviga kemikalier”.
Enligt ISDE Italien kan detta föremål vara giftigt och cancerframkallande på grund av utsläpp av farliga kemikalier, de så kallade PFAS (perfluorerade alkylerade ämnen). Det är tack vare dessa ämnen som bakplåtspapper har vatten-, olje- och värmeavvisande egenskaper. Samtidigt betraktas de dock som ” eviga kemikalier”, dvs. eviga ämnen, eftersom de lyckas hålla sig kvar både i människokroppen och i miljön.
Italian Association of Doctors for the Environment betonade att PFAS är potentiellt hälsofarliga eftersom de kan orsaka ett antal allvarliga sjukdomar som skadar levern, fortplantningssystemet och sköldkörteln, samt vissa former av cancer och nedsatt immunförsvar. ”När man köper (bakplåtspapper) är det bättre att välja produkter där det står på etiketten att de inte innehåller några ämnen”, säger Francesco Romizi, chef för PR och kommunikation på ISDE.
Dessutom betonar han att det är bäst att ”undvika att överskrida de rekommenderade temperaturerna och att återanvända bakplåtspapper om det redan har utsatts för termisk stress”. Det är därför viktigt att välja en produkt som inte innehåller PFAS. Alternativt kan bakplåtspapper ersättas med återanvändbara silikonmattor av livsmedelskvalitet eller med banan- eller majsskal.