Bakterier kan spridas snabbt – även i kylskåpet vid svala temperaturer. Därför är det viktigt med noggrann och regelbunden rengöring.
Öppna dörren, lägg in varorna, stäng dörren – så går det säkert till i en del hushåll. Ibland spills juice ut, ibland hamnar mat på golvet. I jakt på snacks eller drycker öppnas förmodligen kylskåpsdörren några gånger om dagen. Men kylskåpet ägnas egentligen inte så mycket uppmärksamhet i de flesta hushåll. Ändå bör kylskåpet rengöras regelbundet.
Bakterier, baciller och annat: vad lurar i kylskåpet
Om kylskåpet inte sköts tillräckligt kan det utvecklas till en grogrund för bakterier, mögelsporer och baciller. Hundratusentals bakterier kan tumla runt där per kvadratmeter – det är ungefär tusen gånger mer än vad som finns i toaletten, rapporterar DAK Gesundheit. Mikrobiologen Markus Egert säger till ZDF.de att det visserligen går att minska tillväxten av bakterier i kylskåpet, men att det inte kan uteslutas helt. Vissa typer har inget emot den svala miljön.
Hur ofta ska du rengöra ditt kylskåp?
Du bör ge ditt kylskåp en ytlig rengöring var fjärde till sjätte vecka, med en grundlig rengöring två gånger om året, rekommenderar DAK Gesundheit. Du bör också rengöra kylskåpet om det luktar illa eller är uppenbart smutsigt.
Så här rengör du kylskåpet grundligt
Ta först ut all mat – medan du gör detta kan du kontrollera om du har någon utgången eller förstörd mat i kylen och kasta bort den. Ta ut alla hyllor och plastbackar ur kylskåpet och rengör dem med varmt vatten och diskmedel och låt dem sedan torka ordentligt.
Insidan – inklusive dörrarna – kan rengöras med vatten och diskmedel eller med ättika som har en antibakteriell effekt. Arbeta från topp till botten. Du bör också rengöra avloppskanalen på bakväggen – du kan använda en bomullstops för att komma in i svåra hörn. Var också uppmärksam på gummitätningarna, som ska rengöras med ett milt rengöringsmedel och varmt vatten – och en separat trasa. Se till att insidan torkar väl.