Under de kalla vintermånaderna används balkongen eller uteplatsen ofta som förvaringsplats för matkrukor. Du kanske också använder dem som ett extra kylskåp inför semestern. Vid första anblicken verkar denna idé bara ha fördelar, men det kan också ha negativa konsekvenser.

Mot slutet av året börjar många människor få slut på utrymme i sina traditionella kylskåp när de förbereder extra mat för att fylla på lagret (till exempel för jul- eller nyårsfester).

I sådana situationer är det inte självklart att köpa extra apparater eftersom få människor har råd med det och utrymmet är begränsat. Istället ställer man ofta ut vissa kylskåpsprodukter på balkongen eller uteplatsen för att spara utrymme i hemmet. Men kan man verkligen använda en uteplats eller balkong som ett naturligt kylskåp för matkrukor?

Är det möjligt att förvara mat på en balkong eller uteplats på vintern? Det är en riskabel metod

Att förvara mat på en balkong eller uteplats på vintern är riskabelt. Särskilt i början av vintern, när temperaturen fortfarande varierar kraftigt (upp till tiotals grader per dag). I kylskåpet ändras inte temperaturen. Det är annorlunda utomhus, där förhållandena kan förändras som i ett kalejdoskop.

  • När det blir betydligt varmare ute på vintern förlorar maten snabbt sin kvalitet och kan förstöras på grund av den snabba tillväxten av skadliga mikroorganismer. Då är det inte svårt att bli matförgiftad.

Av denna anledning, om du bestämmer dig för att lämna några av dina krukor på din balkong eller uteplats före semestern, till exempel, måste du ständigt övervaka temperaturen för att hålla den konstant.

Inte bara matförgiftning. Att äta på en balkong eller terrass kan locka till sig objudna gäster

Bland de negativa konsekvenserna av lagring av att lagra mat utomhus på vintern kan inte bara inkludera matförgiftning.

  • Mat som visas utanför fönstret kommer också att locka oinbjudna gäster i form av djur, särskilt fåglar och insekter, som letar efter mat på vintern.

Om du inte vill att små inkräktare ska äta eller förorena din mat, är det bäst att du gör din mat väl säkrad. Att täcka dem hjälper också till att skydda din mat från regn och snöfall, vilket inte är svårt på vintern.

Vilka livsmedel kan ställas ut på balkongen eller uteplatsen på vintern och vilka är det bättre att låta stå framme?

Det är mycket riskabelt att förvara produkter utomhus som kräver konstant kylning.

Detta inkluderar:

  • Mjölk
  • ägg
  • rökt kött
  • rått kött

Det är inte rekommenderat att förvara eller soppor vispade med grädde.

Å andra sidan kan du placera bröd och vissa kakor utan grädde på balkongen eller uteplatsen (så länge de äts upp snabbt), liksom produkter som inte alltid behöver förvaras i kylskåpet. Det gäller bland annat grönsaker och frukt.