Under de kalla vintermånaderna är det populärt att använda balkongen som förvaringsplats för matkrukor. Kanske använder du den också som ett extra kylskåp inför semestern. Vid första anblicken verkar den här idén bara ha fördelar, men det kan också få negativa konsekvenser.
Mot slutet av året börjar många människor få ont om plats i sina traditionella kylskåp när de förbereder extra mat för att fylla på lagret (till exempel för jul- eller nyårsfester).
I sådana situationer köper man naturligtvis inte fler apparater, eftersom få människor har råd med det och utrymmet är begränsat. Istället ställer man ofta ut en del av produkterna från kylskåpet utomhus för att spara utrymme i lägenheten. Men kan man verkligen använda terrassen eller balkongen som ett naturligt kylskåp för matlådor?
Är det möjligt att förvara mat på balkongen? Detta är en riskabel metod
Att förvara mat på balkongen är en riskabel metod. Speciellt i början av vintern, när temperaturen fortfarande varierar kraftigt (med upp till ett dussin grader per dag). I ett kylskåp är temperaturen konstant. Det är annorlunda utomhus, där förhållandena kan förändras som i ett kalejdoskop.
När det värms upp avsevärt förlorar maten snabbt sin kvalitet och kan förstöras på grund av den snabba tillväxten av skadliga mikroorganismer, och då är det inte svårt att få matförgiftning. Om du till exempel bestämmer dig för att förvara några av dina krukor på balkongen före semestern måste du därför ständigt övervaka temperaturen så att den är konstant.
Inte bara matförgiftning. Mat på balkongen kan locka till sig oinbjudna gäster
Matförgiftning är inte den enda negativa konsekvensen av att förvara mat på balkongen. Mat som exponeras utanför fönstret kommer också att locka objudna gäster i form av djur, särskilt fåglar och insekter som letar efter mat på vintern.
Om du inte vill att små inkräktare ska äta ute eller förorena din mat, är det bättre att säkra dina måltider väl. Att täcka dem hjälper också till att skydda maten från regn och snöfall, vilket inte är svårt att komma förbi på vintern.
Vilken mat kan läggas ut på balkongen på vintern och vilken är bättre att inte hålla där?
Det är mycket riskabelt att förvara produkter som kräver konstant kylning utomhus. Dessa inkluderar mjölk, ägg, samt kallskuret och rått kött. Det är inte heller tillrådligt att förvara soppor vispade med grädde på balkongen.
Å andra sidan kan du ställa bröd och vissa kakor utan grädde på balkongen (så länge de äts upp snabbt), liksom produkter som inte nödvändigtvis alltid förvaras i kylskåpet. Detta inkluderar grönsaker och frukt.