Mögel på väggen ser väldigt fult ut och utgör dessutom ett allvarligt hot mot vår hälsa. Det uppträder oftast på hösten och vintern, och den främsta orsaken till dess bildning är överflödig fukt. Innan man tar till specialiserade preparat är det värt att prova hemmetoder för att bekämpa mörk efflorescens, som är billigare, säkrare och samtidigt effektiva. Tack vare dem kommer svamp och mögel på väggen att försvinna spårlöst.
Mögel i hemmet – var kommer det ifrån?
Mögel på väggar uppstår främst i rum med särskilda förhållanden. Den vanligaste orsaken är hög luftfuktighet, som skapar idealiska förhållanden för att utblåsningar ska utvecklas. En annan orsak är otillräcklig luftcirkulation, som hindrar överflödig fukt från att dräneras från väggarna. Det är också värt att komma ihåg att mögel och svamp kan förekomma både där det är svalt och där temperaturen är högre. Mörka utblåsningar är vanliga i kök och badrum, men förekommer även i sovrum och vardagsrum. Mögel i bostaden är inte bara ett estetiskt problem. Oavsett orsaken till att det bildas utgör det ett stort hot mot vår hälsa.
Att vistas i ett rum med mögel kan orsaka en rad allvarliga åkommor. Svampsporer sprids genom luften och kan komma in i vår kropp när vi andas. De kan bland annat orsaka allergiska reaktioner, och personer som är allergiska mot svamp och mögel kan uppleva symtom som hosta, nysningar, rinnande ögon, kliande och röd hud och till och med huvudvärk. Det är också värt att veta att långvarig exponering för sådana utrymmen kan orsaka allvarliga andningsproblem, som så småningom kan leda till kroniska sjukdomar (t.ex. astma). För att inte utsätta dig själv och dina nära och kära för risker bör kampen mot mögel inledas så snart som möjligt.
Hur tar man bort mögel från väggar? Huskurer
Det finns många huskurer som kan vara effektiva för att ta bort olika typer av mögel. Men innan du tar till dem bör du börja med att verifiera orsaken till problemet. Annars kommer alla sätt att ha en tillfällig effekt. När vi har hittat källan till problemet och eliminerat det kan vi fortsätta att ta bort svamp och mögel från väggarna.
- Vinäger – studier har visat att denna produkt kan döda upp till 82% av mögelarterna, vilket gör det till en effektiv lösning för att bekämpa problemet. För bättre resultat ska du använda ättika utan utspädning. Häll den bara i en sprayflaska, spraya området där svampen har dykt upp och låt verka i en timme. Torka sedan av området med en fuktig trasa och låt det torka. För att maskera den specifika lukten av vinäger kan du lägga till några droppar av din favorit eteriska olja i den.
- Ammoniak – hjälper till att bli av med svamp och mögel på släta, icke-porösa ytor. Allt du behöver göra är att blanda det med vatten i förhållandet 1:1, spraya det på den infekterade ytan och sedan låta det verka i en timme eller två. Efter denna tid torkar du av väggen med en fuktig svamp.
- Peroxidvatten – detta är ett kraftfullt medel som finns i många första hjälpen-kit. Spraya det helt enkelt på den mögliga ytan och låt det verka i 15 minuter. Skrubba sedan väggen med en fuktig trasa och tvål. Kom ihåg att väteperoxid har blekande egenskaper.
- Citronsyra – späd ut en matsked pulver i ett glas varmt vatten och applicera sedan lösningen på ytan med en svamp. Låt verka i 15-30 minuter och torka sedan av väggen med en fuktig handduk.
- Blekmedel – blanda det med vatten i förhållandet 1:10 och sprid sedan lösningen på den gjutna väggen. Låt verka i några minuter och torka sedan av ytan med en fuktig trasa. Det är värt att komma ihåg att blekmedel är ett aggressivt medel, så det är en bra idé att bära skyddsglasögon, handskar och en engångsmask innan du fortsätter.
- Kopparsulfat – för att ta bort mögel från väggar, späd ut 10 g kopparsulfat i en liter vatten och applicera sedan på den mögliga ytan med en trasa eller en sprayflaska. Torka av väggen efter några minuter och du är klar.
- Tea tree-olja – tillsätt 2 matskedar olja i 300 ml vatten, blanda ordentligt och häll upp i en sprayflaska. Spraya de mögliga områdena med denna blandning och tvätta bort mögelresterna med tvål och vatten efter 3 dagar.
Om huskurer inte fungerar bör du ta till specialiserade preparat som effektivt avlägsnar fula svamp- och mögelangrepp. Man bör dock komma ihåg att fungicider är mycket giftiga, så man bör vara ytterst försiktig när man använder dem.