Betlehemsstjärnan kommer inte att tappa sina blad till jul. Det här behöver den populära krukväxten för att växa hälsosamt
Betlehemsstjärnan, eller julstjärnan, är en av de mer finurliga krukväxterna. För många människor utgör den en säsongsbetonad dekoration för hemmet när julen närmar sig. Detta beror på att vanligtvis några dagar efter att ha köpt ett vackert exemplar börjar växten tappa sina löv. Allt på grund av felaktig skötsel. Så här tar du hand om julstjärnor.
, orchidaceae, skönhetseuforbia eller helt enkelt – Betlehems stjärna. Den dyker upp i butikerna redan i slutet av november. Förtrollade av dess skönhet köper vi den och undrar vad vi ska göra för att få den att hålla fram till jul. Betlehemsstjärnan ska pryda våra hem, men den tappar ofta sina blad bara några dagar efter inköpet. Vad kan man göra för att se till att Betlehemsstjärnan inte förlorar sin klarröda färg och blommar till nästa jul?
Betlehemsstjärnan kommer inte att tappa sina blad till jul. Här är vad den populära krukväxten behöver för att växa hälsosamt
Under våra förhållanden blommar julstjärnan från senhösten till slutet av vintern. Men med rätt skötsel kan den vara en fröjd för ögat ända in på våren. För att detta ska ske måste du vara uppmärksam på rätt växt redan vid inköpstillfället. Välj exemplar med helt färgade skottblad och intensivt gröna blad. Vi bör också vara uppmärksamma på frånvaron av vita flugor, som är små vita flugor. En annan viktig fråga är transport. Slå in blomman i papper i butiken och packa bara upp den halvvägs när du får hem den. Ställ den på en plats som inte är för varm i några timmar, och först då packar vi upp den helt och flyttar den till sin slutdestination. Betlehemsstjärnan gillar inte plötsliga temperaturförändringar och är känslig för kyla, så undvik att vattna den med kallt vatten och placera den på platser som utsätts för drag. Vad mer ska man hålla utkik efter?
Betlehemsstjärna. Bevattning och skötsel
Betlehemsstjärna, vattnas bäst med vatten vid rumstemperatur. Växten gillar måttlig luftfuktighet. Vattna den regelbundet, men undvik att övervattna. Det är bäst att vattna när det översta jordlagret är torrt. Häll vattnet direkt i krukan, inte på bladen. Överflödigt vatten ska rinna fritt genom dräneringshålen i krukan. Om det samlas vatten i fatet efter vattning måste det hällas ut. Om rötterna är nedsänkta i vatten kommer de att ruttna. Julstjärnor gillar fuktig luft. Du kan också spraya en fin vattendimma nära växten två gånger i veckan. Vattenkvaliteten är också viktig. Hårt vatten höjer pH-värdet i jorden och minskar assimilerbarheten av vissa mikronäringsämnen. Betlehemsstjärnan trivs på varma och ljusa platser, helst mellan 13 och 22 grader Celsius. På vintern tål den mycket bra direkt solljus på en fönsterbräda. Julstjärnan tål inte drag. Om den placeras på en olämplig plats blir bladen gula och faller av.
Hur förvarar du en Betlehemsstjärna ett andra år? Så här får du den att blomma igen
Många betraktar Betlehemsstjärnan som en enårsblomma, men med rätt skötsel kan den få färg igen. Efter blomningen går julstjärnan in i ett viloläge, och då minskar vi vattningen kraftigt. På våren (april) måste den beskäras. Ta bort vissna och sjuka skott. Detta kommer att hålla växten i form och stimulera den att producera nya grenar. Julstjärnan beskärs genom att skära ner den med ungefär hälften. Varning: Det är bäst att bära handskar när du beskär, eftersom Betlehemsstjärnans saft är irriterande (och giftig vid förtäring) för hud och slemhinnor. Efter klippningen flyttar du blomman till ett svalare rum (ca 13 grader C). I maj kan du plantera om växten i en större kruka och lämna den på en skuggig plats i två dagar utan att vattna. Detta kommer att stimulera rötterna att växa. Ställ därefter krukan på en ljus och varm plats igen och vattna rikligt. Från oktober, klipp av det från ljuset varje dag fram till mitten av november i 15 timmar (du kan täcka det med kartong). Efter det väntar vi bara på att Betlehems stjärna ska bli röd igen.