Träbrädor är inte bara praktiska i köket, utan också visuellt tilltalande. Många undrar dock hur man rengör en träbräda och sköter den på rätt sätt för att förhindra att bakterier får en chans.
Skärbrädor avträ ser bra ut och har många andra fördelar. Till skillnad från plastbrädor har träbrädor naturliga antibakteriella egenskaper som hämmar spridningen av bakterier. Det finns dock fortfarande en risk att matrester, särskilt från kött eller fisk, tränger igenom träet så att bakterier kan ansamlas och föröka sig med tiden.
För att rengöra en träbräda bör du därför gå grundligt men försiktigt tillväga för att inte skada träbrädan och för att förlänga dess livslängd. En skärbräda i trä behöver därför särskild rengöring och skötsel för att hålla sig vacker och hygienisk under lång tid. Nedan följer några enkla men effektiva tips för rengöring och skötsel av träskivor så att de håller länge och förblir rena.
Rengöring av träbrädor Därför behöver de särskild skötsel
Trä har naturligt förekommande antibakteriella egenskaper. Dessa kan dock variera beroende på brädans skick. Om dina träskivor regelbundet kommer i kontakt med råa livsmedel som kött, fisk eller ägg behöver de definitivt en grundlig rengöring.
Träskivorna ska dock aldrig läggas i diskmaskinen för att rengöras, eftersom materialet skulle påverkas för mycket av diskmaskinen. Så det finns några saker att tänka på när du rengör dem, och du måste hitta balansen mellan renlighet och att skydda materialet.
De antibakteriella egenskaperna hos trä
University of Wisconsin’s Food Safety Laboratory beskriver trä som ett av de mest hygieniska materialen av alla, efter att forskning 1994 visade att trä har antibakteriella egenskaper och kan döda bakterier.
Detta beror på träets natur, till exempel komponenten polyfenol i kombination med träets egenskap att dra till sig fukt. Den senare berövar också bakterierna den fukt de behöver för att överleva. Bakterierna kan alltså inte föröka sig inuti träskivan och dör. Enligt University of Wisconsin kvarstår denna antibakteriella effekt även om bakterierna upprepade gånger kommer i kontakt med träet.
Dessa resultat har upprepade gånger testats och bekräftats sedan 1994.
Trä i livsmedelsindustrin
Användningen av trä i livsmedelsföretag är kontroversiell. Detta beror på att det i sådana sammanhang finns strikta hygienföreskrifter och regler för rengöring. Ytor och redskap i köket måste vara lätta och snabba att rengöra och vid behov måste de kunna desinficeras. Av dessa skäl och på grund av ytterligare hygienkrav bör köksutrustning vara tillverkad av material som har följande egenskaper:
- slätt
- slitstarkt
- korrosionsbeständigt
- giftfritt material
Eftersom träskivor innebär särskilda utmaningar vid rengöring används de nästan aldrig i storkök. Trä kan t.ex. inte diskas i diskmaskin och bör inte komma i kontakt med vissa vanliga kemikalier som används för att rengöra andra köksapparater.
Det finns dock vissa argument för att använda trä i livsmedelsindustrin: om man rengör en träbräda ordentligt är den lika hygienisk och i vissa fall till och med mer hygienisk än plast. I teorin skulle trä därför kunna användas i storkök utan att tveka.
Är skärbrädor av trä bättre än av plast? 7 olika träslag testade
Att laga mat från grunden står på många människors dagliga att-göra-lista, och en bra skärbräda är avgörande för detta.
Om du använder skärbrädor av trä hemma behöver du inte oroa dig för hygienen, så länge du rengör dem ordentligt.
Rengöring av skärbrädor av trä: rätt sätt att göra det
Träbrädor kan vanligtvis inte diskas i diskmaskin, eftersom värmen kan orsaka sprickor och deformation. För att vara på den säkra sidan kan du följa dessa tips för skonsam rengöring av träskivor:
- Använd varmt vatten och diskmedel för att rengöra din träskiva.
- Använd en svamp, inte en borste.
- Skölj träskivan igen med kallt vatten efter rengöringen.
- Låt brädan torka på en väl ventilerad plats; brädan ska alltid vara helt torr innan du förvarar den.
För extra hygien och en extra lång livslängd för dina brädor finns det ytterligare några användbara tips:
Rengör din träbräda med salt och vinäger för att döda bakterier
För en mer grundlig rengöring och desinfektion kan du använda naturliga huskurer som salt och vinäger. Strö lite grovsalt över träbrädans yta och gnugga den med en ren trasa eller en halv citron. Citronens syra har en antibakteriell effekt och tar även bort envisa lukter. Alternativt kan en blandning av vinäger och vatten vara till hjälp för att döda bakterier utan att skada träet.
Efteråt bör du skölja brädan noggrant med rent vatten och låta den torka ordentligt.
Regelbunden oljning för en lång livslängd
Helst bör du olja in dina träskivor minst en gång i månaden för att hålla materialet elastiskt och hygieniskt. Det är bäst att använda en speciell vårdolja för träredskap. Oljan ska appliceras generöst och sedan tillåtas att suga in väl. Vad du ska tänka på när du oljar in din träbräda kan du till exempel läsa om här: Olja in din skärbräda: vilka oljor är bäst.
Regelbunden oljning hjälper till att täta träet, så att mindre vätska kan tränga in och brädan deformeras mindre. En välskött träbräda håller sig inte bara hygienisk utan också vacker under lång tid, så att du kan använda den i köket i många år. Genom att ta väl hand om dina köksapparater bidrar du till deras livslängd och gör en viktig insats för miljöskyddet.