Vad ska man göra med den extra portion kött som man köpt men inte använt allt? För att inget ska gå till spillo verkar frysning vara en idealisk idé. Det visar sig att för att behålla alla sina egenskaper och vara en del av en god middag kan produkten inte stanna i frysen för alltid. Vi ska kolla hur länge fryst kött håller.
Fördelarna med att frysa kött? Det finns otaliga
Ingen behöver övertygas om att frysning av kött är en bra idé för förvaring. Det är ett perfekt sätt att ta vara på överbliven mat så att inget går till spillo. Med rätt förvaring kan vi vara säkra på att maten inte bara inte förstörs, utan att mikroorganismer som kan utgöra ett hot mot vår hälsa inte växer på ytan. Fryst kött har dock ett utgångsdatum. Eftersom det med tiden sker förändringar i produktens struktur.
Is och dess mikrokristaller påverkar konsistensen hos upptinade köttstycken, liksom den resulterande smaken på den beredda produkten. Dessutom kan det långvarig frysning kan också leda till att livsmedel förlorar sitt näringsvärde, vilket är mycket viktigt för vår hälsa.
Hur länge ska man förvara fryst kött?
Hur länge fryst kött är färskt beror på många faktorer. Det handlar inte bara om typ och portion av kött, utan också om i vilken form du förvarar det i kylskåpet.
- Nöt- och kalvkött – Rött kött är det kött som håller längst, så det kan förvaras i frysen och åtta månader.
- Fläskkött skivat, skuret i bitar och till och med i grytform, kan frysas in för i sex månader.
- Fjäderfä – Vattenhalt och fettbindning gör att köttet kan lagras upp till tre månader.
- Köttfärs – dess konsistens gör att den bara kan förvaras två månader.
- Fisk – ju mörare köttet är, desto kortare är lagringstiden. Fisk kan förvaras i frysen två till fyra månader.
Frysning av kött: detta är vad du behöver komma ihåg
Det lönar sig att planera väl när man ska frysa in kött. Det här är några praktiska tips som underlättar processen, men också ser till att köttet förvaras på rätt sätt i utrustningen, vilket sparar utrymme och underlättar upptiningen.
Så vad ska man tänka på när man fryser kött?
- Portionering – Innan du lägger in kött i frysen är det en bra idé att skära upp det i portioner för att underlätta upptiningen.
- Behållare – Täta behållare säkerställer produkternas färskhet. Du kan också använda speciella snabbstängande Fickor med dragkedja, för att spara utrymme i frysen.
- Tagg – Varje köttförpackning bör märkas och dateras i förväg. På så sätt blir det lättare att identifiera vilken typ och styckningsdetalj av kött som behövs.