Äppelcidervinäger är en av de bästa ”ungdomselixirerna” som du kan förbereda dig själv för öre i ditt eget hem. Dess värdefulla egenskaper har bevisats i många studier, bekräftas av specialister, liksom en hel del människor som använder det dagligen.
Tydligen har äppelcidervinäger använts i åratal av bland andra Sylvester Stallone, som lägger till det i nästan varje måltid. Den populära skådespelaren ska sedan länge ha avslöjat i en intervju att det är den hemliga ingrediensen som håller honom i fysisk toppform.
Människor har länge förundrats över de hälsofrämjande egenskaperna hos äppelcidervinäger. I köket, som används för att marinera kött eller förbereda såser, är det ovärderligt på vintern.
Z På grund av sina antibakteriella och svampdödande egenskaper kan den hjälpa kroppen att bekämpa infektioner och förkylningar. Denna produkt har visat sig stimulera utsöndringen av matsmältningsjuicer.
Det hjälper till att lösa problemet med förstoppning, uppblåsthet och påskyndar ämnesomsättningen, så det kan bidra till viktminskning. Detta är dock bara början. Äppelmos som appliceras externt kan minska akneproblem och hjälpa till att förbättra hudtillståndet.
Du kanske är intresserad av:
Att förbereda äppelcidervinäger enligt mormors hemlagade recept är inte komplicerat. Det tar vanligtvis cirka 5 veckor. För att göra det själv behöver du bara tre billiga ingredienser.
Du måste förbereda:
- äpplen – 1 kg
- vatten- 1 liter
- socker/honung – 5 matskedar
Tvätta äpplena och skär dem i små bitar tillsammans med skalet. Lägg frukterna i en stor burk och häll ljummet vatten över dem tillsammans med socker eller honung (äpplena måste ligga under vattenytan så att det inte bildas mögel).
Täck behållaren med papper eller gasbinda, linda in den med ett gummiband och ställ den på en varm, mörk plats så att äppelcidervinägern kan jäsa. Efter några veckor bör en vit hinna synas på ytan (ett tecken på att allt går bra). En gång var 2-3:e dag kan du skaka burken.
När äppelcidervinägern har jäst färdigt, sila innehållet i burken genom en sil för att separera vätskan från äpplena. Förvara den färdiga produkten i glasflaskor i skafferiet eller källaren på en sval och skuggig plats.
Läs också:
Ser äppelcidervinäger misstänkt ut? Det är bättre att inte röra vid det, eftersom det kan skada dig. Produktens förstörelse indikeras främst av dess lukt (den ska ha en söt och sur lukt och inte ”lukta” av mögel) och smak (den måste vara sur) – bitter är endast lämplig för hällning.
Var också uppmärksam på färgen på äppelcidervinäger. Den ska ha en ljusbrun nyans, inte choklad eller svart. Den får inte heller vara för tjock (en hälsosam, användbar produkt har en flytande konsistens).