Allt fler människor vill ta hand om sin hälsa och vänder sig därför till naturliga metoder, som kombinerar enkelhet och de värdefulla egenskaperna hos de produkter som används. Oxymel, som är en ovanlig blandning av vinäger och honung, är inte annorlunda. Det gynnar kroppen på många plan och smakar gott på samma gång.
Oxymel eller oxymel är en dryck som har varit känd i generationer och är baserad på honung och ”levande” vinäger. Det är oerhört viktigt att vinägern tillverkas utan pastörisering, utan genom naturlig jäsning som varar i flera veckor. Äppelcidervinäger används oftast för detta. Beredd på detta sätt innehåller den ett antal hälsofrämjande komponenter som visar sig vara ovärderliga i samband med immunitet.
Äppelcidervinäger är alltså den primära ingrediensen i oxymel, men inte den enda. Honung är också viktig för sina lugnande, antibakteriella och stärkande effekter. Dessutom, för denna hälsofrämjande dryck kan olika kryddor och örter tillsättas, vilket ytterligare berikar egenskaperna hos denna blandning och lägger till arom och smakdjup.
Så du kan bli frestad att lägga till till exempel gurkmeja, kanel, kryddnejlika eller till och med pepparkorn. För en något mer torr smaknot är det värt att nå rosmarin eller Rosmarin Alternativen är således ganska många, så du kan komponera en smak som passar dig.
Oxymel har tack vare sin rikedom på ingredienser en mångsidig användning och en rad hälsofördelar. Under perioden med ökad sjukdom är immunförsvaret ovärderligt, bland annat tack vare dess innehåll av antioxidanter. Dessutom har oxymel en antiinflammatorisk effekt, lindra inflammation i kroppen.
Vid en förkylning kan den också effektivt lindra dess symtom, eftersom det fungerar som ett slemlösande och värmande medel. Dessutom renar den kroppen, stödjer matsmältningen och hjälper ämnesomsättningen. Det är ett ovärderligt hjälpmedel för att minska uppblåsthet.
Oxymel är därför ett naturläkemedel som effektivt kan stödja kroppen på många nivåer. Innan du tar det är det dock värt att kontrollera om du har några hälsokontraindikationer mot det.
Den goda nyheten är att du kan förbereda en sådan oxymel själv hemma. För detta behöver du följande ingredienser:
- ¼ kopp flytande honung
- Opastöriserad äppelcidervinäger
- 2 citroner
- 5-6 kryddnejlikor
- 2 kanelstänger
- 1 tsk riven gurkmeja
- Färskt riven ingefära
- Valfritt: Andra kryddor och örter enligt dina önskemål
Metod för beredning:
Börja dina förberedelser med att skålla glasburken. Lägg i en skållad citron skuren i bitar, kryddnejlika, riven ingefära, gurkmeja och kanelstänger. Häll vinäger över alltsammans så att det når upp till toppen av burken. Täck burken med en ren kökshandduk och ”knyt” den med ett gummiband med receptbelagd tejp så att luft inte kan komma in.
Låt det hela macerera i rumstemperatur i ca 4-6 veckor, kom ihåg att skaka burken varje dag. Efter denna tid överför du blandningen till en annan skållad burk, tillsätt nu honung, samt blanda allt tills det är helt upplöst. Förvara den resulterande oxymelen på en mörk och sval plats.
Från och med nu kan du dricka det på flera sätt. Det enklaste sättet är att späda en matsked oxymel i ett glas ljummet vatten och därmed dricka det på morgonen på fastande mage. Ganska många människor föredrar just detta sätt, för preparatet stöder då inte bara immunsystemet utan också matsmältningssystemet. Det är också en mildare version för magen. Oxymel kan också tillsättas i te som inte är för varmt. Så lite som 1-2 matskedar om dagen räcker för att känna dess hälsofördelar.