Det räcker inte att tvätta på 60 grader – när din handduk blir en bakteriefälla

av Luca

Handdukar är en del av vår vardag, oavsett om det är för ansiktet eller händerna. Men deras livslängd är begränsad – och det av en god anledning.

Ständig användning av handdukar kommer så småningom att orsaka slitage. Detta är inte bara fult, utan medför också hygieniska och hälsomässiga risker. Här förklarar vi när det är bäst att kassera din slitna handduk.

Varför ska man slänga handdukar överhuvudtaget?

Precis som andra textilier håller inte handdukar för evigt. Men de måste tåla en hel del. De kommer ofta i kontakt med rester, t.ex. från kosmetiska produkter, och täta tvättar sliter också på textilierna. De slits ut och bomullsfibrerna blir platta och kliande.

Men man ska inte heller underskatta de eventuella hälsoriskerna. Trots frekvent tvätt i 60 grader kan patogener finnas kvar och föröka sig. Detta kan leda till infektioner och hudirritation.

En obehaglig, unken lukt är det första tecknet på att du bör kasta bort din handduk. Det betyder oftast att det finns ett mögelangrepp, även om det ännu inte är synligt. Detta kan utlösa allergier och andningsbesvär.

När ska jag slänga min handduk?

Det är svårt att sätta en tidsgräns. Det beror på handdukens kvalitet och dess skick. Som en grov vägledning kan du ange en livslängd på cirka tre till fem år för en högkvalitativ handduk.

Annars ger det yttre skicket vanligtvis också information om detta. Om din handduk redan är luddfri eller har knutar bör du inte längre använda den för att torka dig. En knut kan också indikera fettlöss. Dessa kan också irritera huden, särskilt hos känsligare typer, och orsaka obehagliga lukter.

Tips: Du ska aldrig slänga gamla textilier i restavfallet. Istället kan gamla handdukar återvinnas och användas som mångsidiga rengöringsdukar i hushållet.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar