Kokosnötsmjöl är rikt på vitaminer, fibrer och hälsosamma fetter. Det kännetecknas inte bara av sitt låga glykemiska index, utan också av sitt relativt höga proteininnehåll. Av denna anledning rekommenderas det särskilt för diabetiker, personer med insulinresistens eller hjärt- och kärlsjukdomar. Kokosmjöl är också utmärkt för personer som äter en reducerad diet. Det håller dig inte bara mätt längre, utan det påskyndar också din ämnesomsättning. Dessutom kännetecknas det av en fantastisk smak och arom. Ta reda på vilka egenskaper kokosmjöl har och hur du kan använda det i din dagliga kost.

Vad är kokosnötsmjöl?

Kokosmjöl tillverkas av kokosnötter, där Filippinerna är den största producenten. Nötternas fruktkött pressas och blir först till kokosolja och kokosmjölk. Återstoden torkas och görs till mjöl. Beroende på metod erhålls olika variationer.

Om kokosnöten används för att producera olja produceras mjölet genom en så kallad torr process och är krämig eller något brun i färgen. Det innehåller då mer protein och fett. I våtprocessen framställs kokosmjölk och ”biprodukten” är ett ljusare mjöl som innehåller mindre fett men mer fibrer. Det är därför värt att vara uppmärksam på sammansättningen av kokosmjöl från olika tillverkare. Fett-, fiber- och proteininnehållet kan variera avsevärt.

Egenskaper hos kokosmjöl

Kokosmjöl innehåller en stor mängd fibrer, som reglerar matsmältningssystemet, särskilt tarmarna. Det skyddar också mot höga blodsockernivåer och påskyndar ämnesomsättningen. Det innehåller en liten mängd enkla kolhydrater och har ett lågt glykemiskt index.

Av denna anledning rekommenderas det särskilt för diabetiker och personer som kämpar med insulinresistens. Det är också tillrådligt att använda det under en reduktionsdiet. Det hjälper till att upprätthålla mättnad längre och förhindrar ackumulering av fettvävnad genom att balansera glukosfluktuationer.

Kokosmjöl har också en stor effekt på hjärt-kärlsystemet. Det innehåller en stor mängd omättade fetter, som tillsammans med fibrer reglerar nivåerna av dåligt kolesterol och triglycerider. Detta är särskilt värdefullt för personer med ateroskleros och andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Kokosmjöl är också naturligt glutenfritt, så det kan användas av personer med celiaki. Däremot innehåller det betydande mängder vitamin E, magnesium, kalium och järn samt laurinsyra, som har antivirala och svampdödande egenskaper.

Hur används kokosmjöl i köket?

Kokosmjöl kännetecknas av sin lösa konsistens och behagliga kokosnötssmak. Det är dock tätare än vetemjöl och absorberar mycket mer vatten. Om du vill använda det som ersättning för traditionellt mjöl är det bäst att använda det hälften och hälften eller 1/3 till vetemjöl. Kokosmjöl är lämpligt för bakning (kakor, bakverk, bröd) och kan användas för att göra botten på pizzor, pannkakor samt för att belägga kött eller fisk.

Recept på kakor med kokosmjöl

Ingredienser:

  • en halv kub smör;
  • 130 g kokosnötsmjöl;
  • 100 g kokosnötsspån;
  • 110 g socker;
  • 1 ägg;
  • 1 tesked bakpulver.

Beredningsmetod:

Smält smöret på låg värme och låt det sedan svalna. Lägg mjöl, spån, socker och bakpulver i en skål. Tillsätt ägget och det smälta smöret. Blanda ordentligt med en sked eller knåda för hand. Ställ in blandningen i kylskåpet i en timme. När denna tid har gått, förvärm ugnen till 180 grader och placera kakorna, formade till bollar, på en bakplåt fodrad med bakplåtspapper. Grädda i 15 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna.