Brygger du ditt te på det här sättet? Du tar bort alla dess smak- och hälsoegenskaper

av Luca

 

är den perfekta drycken för vintern, eftersom den gör att du kan koppla av och snabbt värmer upp din frusna kropp under kalla dagar. Om du bara förbereder den ordentligt kommer den inte bara att vara varm utan också aromatisk, välsmakande och hälsosam.

Även små förändringar i tekniken för att förbereda brygden kan erövra dess positiva effekter på kroppen. Mycket beror på vilken typ av te du har att göra med, eftersom varje kräver lite olika behandling.

Det här är de värsta misstagen vid tebryggning. De förstör allt som är bäst med det

Ett av de vanligaste misstagen vid tebryggning som försämrar kvaliteten på brygden är att använda vatten med för hög temperatur vid beredningen. Detta påverkar inte bara smaken och aromen negativt, utan också dryckens hälsoegenskaper.

Temperaturen måste anpassas till tesorten. Svart te hälls bäst upp med kokande vatten, men redan när det gäller grönt eller vitt te bör temperaturen inte överstiga 80 grader Celsius., för då kan det bli bittert och grumligt.

Låt inte brygden dra för länge – varje te har olika krav, men net värsta misstaget för många experter är att överbrygga teet, vilket gör att det förlorar alla sina kvaliteter.

Var också uppmärksam på vattnets hårdhet och dess mineraliseringsgrad. Den bör inte vara hög, för då kommer sediment att fällas ut ovanpå brygden. Det är också viktigt att inte överdriva mängden blad. Vanligtvis räcker det med en tesked per kopp eller mugg (om den inte är stor – då kan du tillsätta mer så att den inte blir för vattnig).

Hur lagrar man te beroende på typ? Detta kommer att hjälpa det att behålla sin smak och egenskaper

Varje typ av te kräver ett annat tillvägagångssätt för bryggning. Det är bäst att läsa på om en viss brygd innan du tillreder den, eller fråga specialisten som säljer den.

  • Svart te -. med en stark arom och smak. Det rekommenderas att brygga vid 95 grader Celsius i 4-5 minuter.
  • Grönt te – har en subtil smak och innehåller värdefulla antioxidanter. Det bryggs bäst vid ca 70-80 grader i 3 minuter.
  • Vitt te (från unga blad) – rikt på polyfenoler. Delikat, det har en subtil blommig arom. Den bryggs vid ca 70-80 grader i 3 minuter.
  • Gult te – med en mild men distinkt smak. Det bör dras i 75-85 grader i 3 minuter.
  • Oolong te -. (något mellan grönt och svart te). Det har en komplex smak, så det rekommenderas att titta på 80-90 grader i 3-5 minuter.
  • Pu-erh te -. har en djup smak och breda smaknoter. Det kan bryggas i varmt vatten, upp till 100 grader Celsius före 3-4 minuter (samt upprepade gånger bryggt).
  • Örtteer (kamomill, nässla etc.) – det rekommenderas att dra 5-10 minuter i 95-100 grader varmt vatten.

Inte bara bryggtiden för teet är viktig, utan också det kärl i vilket infusionen bereds. Keramiska – de håller värmen länge, vilket gör dem idealiska för svart te och pu-erh.

Gjutjärnskannor är lämpliga för oolongte och gaiwan-kannor kan användas för bryggning av grönt, vitt och oolongte. Glaskannor gör att du kan se hur teet bryggs (för örtteer och blommande teer) och bryggare kan användas för bladteer.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar