Många produkter kan förvaras i frysen under lång tid, men de tappar vanligtvis sin struktur och smak efter några månader. Därför är det bättre att följa den rekommenderade tiden, varefter vi bör använda redan .
Vi förvarar ofta fisk i frysen för att hålla den färsk. Vi bör dock komma ihåg att tillagad fisk, oavsett typ, bör frysas i högst 3 månader. Det gäller även..:
- Oljig fisk lax, havskatt eller tonfisk, bland andra, bör förvaras i 2-3 månader.
- Magra fiskar t.ex. torsk eller hälleflundra, kan förvaras i 6-8 månader.
- Räkor håller längst, de kan förvaras i frysen i upp till 18 månader.
Kontrollera också:
Att köpa färskt till ett kampanjpris kan vara ett bra alternativ, eftersom den här typen av produkt kan du enkelt förvara i frysen. Hur länge kan enskilda kött frysas? Detta presenteras enligt följande:
- Alla fjäderfän inklusive kyckling, anka och kalkon kan förvaras i frysen i ett år.
- Större styckningsdelar av kött som kotletter eller filéer bör förvaras i frysen i upp till högst ett år.
- Malet köttoavsett typ är lämpligt för konsumtion i 3-4 månader.
- Charkuterier och bacon bör förvaras i frysen i högst en månad.
De flesta grönsaker kan frysas i ett år och användas i till exempel soppor. Det gäller dock att innan du lägger dem i frysen bör de blancheras – lägg dem i varmt vatten en stund, kyl ner dem, lägg dem i behållare och frys dem sedan.
Det är viktigt att frysta grönsaker efter upptining inte är lämpliga för sallader, men du kan med framgång använda dem i soppor, såser eller som tillbehör till kött.
Läs också:
För stenfrukter, fortsätt på liknande sätt som med grönsaker – blanchera till att börja med. De bör hålla sig färska i 12 månader. Blåbär, jordgubbar och hallon ska förvaras i en lufttät behållare, även de håller sig fräscha i ett år. Äpplen och bananer kan frysas in under en något kortare period på ca 6 månader.
Att förbereda större partier mat i förväg som kan frysas är ett bra alternativ för att ha en lagad maträtt ”till hands” en hektisk kväll. Men denna typ av lager kan inte heller förvaras på obestämd tid.
- Grytor bör förvaras i 3-6 månader.
- Soppor kan förvaras i frysen i upp till 2 månader.
- Desserter som kakor håller i 6 månader, medan fryst tårta håller i 9 månader.
Produkter som du planerar att frysa bör placeras i lufttäta behållare eller påsar. Det är också en bra idé att beskriva dem – klistra eller skriv direkt på förpackningen det datum då du lägger in varan i frysen.