Hem- och naturläkemedel mot förkylningssymtom visar sig ofta vara en ovärderlig allierad för snabbare återhämtning. Så är fallet med detta hemlagad sirap som kan beredas från lagerblad. De är främst kända som en krydda för soppor och andra rätter, men de kan också vara huvudingrediensen i en beredning för att hjälpa till att hantera en envis hosta och mer.
Lagerblad är en uppskattad krydda som har många egenskaper. Först och främst värderas den genom sin unika arom som ett tillskott till många rätter, som dessutom hjälper matsmältningsprocesser. Dessutom är dessa oansenliga blad rika på eteriska oljor, flavonoider, tanniner, lignaner samt många vitaminer och mineraler som är ovärderliga under sjukdom.
Genom sin sammansättning kan de således också ge stöd för kroppen under förkylningar och infektioner. Detta beror på att lagerblad har antibakteriella och antivirala effekter. Med deras handling de kan lindra ont i halsen, samt hjälpa till att bekämpa hosta och .
Det är också värt att nämna att lagerblad främjar rening av luftvägarna och hjälper också till att minska feber, fungerar som en diaphoretic. Så det är ingen överraskning att sirap på lagerblad för många människor är ett ovärderligt hjälpmedel under en förkylning.
Huvudingrediensen i lagerbladsirap är, som namnet antyder, torkad laurelblad, som tack vare sina egenskaper har en lugnande, renande, slemlösande, antibakteriell och antiinflammatorisk effekt. Detta är ett naturligt sätt som är lätt att förbereda och effektivt i handling.
Vill du förbereda denna sirap i ditt hemkomfort, du behöver för detta:
- 6 lagerblad,
- Citronsaft,
- 3 teskedar socker,
- och 200 ml vatten.
Som redan nämnts är beredningen av sirapen snabb och enkel. Lägg lagerblad i en kastrull och häll vatten över dem. Koka på låg värme tills vattnet börjar koka. Ta sedan bort potten från brännaren och alla ånga täckt i cirka 10 minuter.
Häll den resulterande infusionen i en flaska och tillsätt socker samtidigt. Rör om tills sockret har lösts upp. Låt sirapen svalna och toppa den slutligen med citronsaft. Förvara den i kylskåpet i upp till sju dagar. Vid förkylning kan du ta den 2-3 gånger om dagen efter en matsked.