Har du köpt en Betlehemsstjärna? Gör det, så stannar den upp till dubbelt så länge

av Luca

Julstjärnan passar perfekt in i julstämningen på grund av sina färgglada solrosor som bildar en rosett som liknar en stjärna. Ibland händer det att växtens blad faller av efter bara några veckor. Orsakerna finns i otillräcklig vård. Om du köpte den här unika blomman, se till att kolla in vad du ska göra för att få den att dekorera rummet ännu 2 gånger längre.

Hur tar man hand om Betlehem-stjärnan? De viktigaste skötselreglerna

kommer att glädja vårt öga under semestern, och ännu längre om vi tar hand om den på rätt sätt. Så hur tar man hand om denna krukväxt?

  • Position

Julstjärna kräver ett tydligt stativ, men borta från direkt solljus. Därför är det bäst att placera den på fönsterbrädan i ett öst- eller sydfönster.

  • Temperatur

Den bästa temperaturen för detta exemplar är mellan 16 och 22 grader Celsius. Växten gillar inte drag, så det är tillrådligt att flytta den till ett annat rum när du luftar rummet.

  • Vattning

Vattna Betlehemsstjärnan med måtta – marken får varken vara torr eller för blöt. Vattna den var 2-3: e dag och kontrollera markens fukt med ett finger. Det är värt att hälla vatten i fatet. Om det inte absorberas på 15 minuter, häll sedan ut överskottet.

  • Befruktning

Julstjärna kommer att hålla längre om vi gödslar den varannan vecka. För detta använder vi gödselmedel för blommande växter.

Varför faller bladen på Betlehemsstjärnan? De vanligaste skötselmisstagen

Vi måste vara försiktiga när vi tar hand om julstjärnor. Annars kommer det inte att göra det till jul. Vilka är de vanligaste vårdmisstagen?

Det vanligaste misstaget är överdriven vattning av växten, vilket leder till rotröta. Orsak till gulfärgning och bladfall drag och för låg rumstemperatur.

Löven kommer att börja falla om du placerar Betlehemsstjärnan i ett skuggigt läge. Tänk på att du måste ta hand om extra belysning om exemplaret står på ett skåp eller en byrå.

Vad ska man göra för att få Betlehems stjärna att stå i huset så länge som möjligt och blomma igen?

Efter köpet transplanterar du Betlehemsstjärnan i en större kruka med bördig jord med granulat av expanderad lera och grov sand. Det är värt att regelbundet ta bort de torra bladen på växtenoch därmed ge den tillräcklig luftcirkulation. Dessutom rekommenderar vi att du tar bort blomningar. På så sätt stimulerar vi exemplaret till vidare utveckling.

Många slänger en julstjärna efter att den blommat, men det är värt att låta den blomma nästa jul. Efter jul måste vi mata exemplet med ett kaliumrikt gödselmedel. I april skär vi dess skott till cirka 10 cm från marken och flytta den till ett rum där temperaturen är 13-16 grader Celsius.

I maj transplanterar vi Betlehemsstjärnan till ett nytt substrat. Vi sätter potten på en ljus plats vid 18 grader Celsius. På hösten tar vi ut den under dagen till ett mörkt rum eller täcker den med en kartong. Vi begränsar också vattningen och sänker temperaturen till 15 grader Celsius.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar