Har du hört att potatis gör dig fet och att kaffe läcker magnesium? Nutritionister kommenterar

av Luca

 

Du kan fortfarande stöta på ett stort antal myter eller halvsanningar om näring. På grund av detta utesluter många människor vissa produkter från sin kost eftersom de anses vara ohälsosamma eller gödande. I en tid med enkel tillgång till information är det värt att verifiera all informationför att inte falla offer för okunnighet, vilseledande innehåll eller marknadsföringsgimmicks. Du kan hitta många kommentarer om detta ämne. Vilka myter om näringslära är fortfarande framträdande i samhället?

Vill du gå ner i vikt? Ät inte potatis och avstå från pasta

De flesta dietmyter handlar om vilka produkter du bör äta när du går ner i vikt eller tvärtom. Tyvärr tror en hel del människor fortfarande på dem, vilket gör dem bland annat utesluter potatis från sin diet. Detta beror på att det har blivit etablerat att potatis är kalorifattigt och bör undvikas kategoriskt under en diet. Verkligheten målar dock en helt annan bild.

Potatis är en källa till många vitaminer och mineraler, t.ex. kalium och fosfor. Viktigast av allt är dock det faktum att de i sig själva inte alls är kaloririka. Vad som kan göra dem högre i kalorier är följande. sättet de tillagas på. Och det här är något du måste vara särskilt försiktig med, att vara på diet. Det är verkligen ett misstag att eliminera dem helt från den dagliga menyn.

Situationen är liknande med pasta, som många människor förknippar med höga kalorier. Liksom potatis kasseras de därför ofta under viktminskning. Faktum är att pasta är en medelkaloriprodukt och kan vara en värdefull del av en daglig diet, särskilt fullkornspasta. Viktuppgång kan dock bero på hur pastan tillagas, liksom såsen och tillbehören som den serveras med. En stor mängd ost eller en gräddbaserad sås ökar definitivt kaloriinnehållet i en maträtt.

Kaffe läcker magnesium, och rörsocker är bättre än vanligt socker

Att kaffe läcker magnesium har det pratats om i princip i evigheter. Tyvärr är detta en av de mest utbredda trosuppfattningarna. I verkligheten har stora mängder kaffe en vätskedrivande effekt, och detta innebär i sin tur att man utsöndrar mer vätska och därmed mineraler, inklusive just magnesium. Man skulle dock behöva dricka ungefär fyra koppar åt gången. I praktiken berövar kaffe oss inte på magnesium, snarare tvärtom. Själva kaffet förser kroppen med detta element. Att konsumera den rekommenderade mängden kaffe är därför inte skadligt, eftersom det har fastställts genom åren.

Det har också konstaterats att rörsocker är hälsosammare än vitt socker, vilket gjorde att det uppfattades som ett ”hälsosamt alternativ” under många år. Lyckligtvis håller denna myt långsamt på att bli ett minne blott, eftersom allt fler människor är medvetna om att de två typerna av socker är nästan identiska och att rörsocker inte alls är ”hälsosammare”.

Situationen är liknande för Himalayasalt, som under många år ansågs vara hälsosammare. Ja, det innehåller något fler mineraler än vanligt bordssalt, men det gör ingen skillnad. Det är fortfarande helt enkelt salt, som bör begränsas i din kost. Så det är värt att vara medveten och inte falla för de många marknadsföringsknepen.

Vilka andra matmyter är fortfarande starka?

Det finns många fler myter om kost som cirkulerar, och det är värt att vara medveten om dem. En av dem är det accepterade ”faktumet” om att det är skadligt att koka samma vatten två gånger. Det har konstaterats att detta leder till att skadliga ämnen bildas. Faktum är att vatten, kokt två gånger, fortfarande är säkert.

Det är också värt att notera att det inte finns några vetenskapliga bevis för att man blir fet av att äta frukt på kvällen. Denna myt har cirkulerat på internet under en längre tid och är fortfarande stark. Frukt har samma antal kalorier på morgonen och på kvällen, detsamma gäller för de vitaminer och fibrer som de innehåller. Det är dock värt att komma ihåg att frukt innehåller fruktos, som är ett enkelt socker.

Myter som t.ex. att äta efter arton är fetare, att inte kombinera gurka och tomat eller Citron är den bästa källan till C-vitamin. Det är därför viktigt att hämta kunskap från beprövade källor. Detta gör det möjligt att njuta av hälsofördelarna med en säker och balanserad kost.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar