Frysta livsmedel är populära som ett bekvämt alternativ till färska grönsaker. Speciellt under vintersäsongen. Är de hälsosamma? Behåller de sina näringsegenskaper? Det visar sig att vissa av dem är bättre att köpa i fryst form. Varför kan vissa grönsaker vara ännu hälsosammare i denna form? Vi förklarar.
Är frysta grönsaker hälsosamma?
Många av er saliverar förmodligen vid tanken på fylliga säsongsgrönsaker. De lockar inte bara med sina egenskaper, utan framför allt med sin smak och doft. Under höst- och vintermånaderna är det mycket som saknas. Det är då de finns i fryst form. Dess fördelar bör dock inte underskattas.
- Frysta grönsaker behåller ofta mer av sina näringsmässiga egenskaper än färska produkter som har legat länge på butikshyllorna.
Hur är detta möjligt?
Själva infrysningsprocessen är viktig.
- Grönsaker skördas när de är i full säsong, när de är som mest mogna och som mest värdefulla. De blancheras sedan snabbt och fryses vid en mycket låg temperatur. Detta stoppar förstörelsen och förlusten av näringsvärde.
- Frysning är dessutom ett naturligt sätt att konservera grönsaker som inte kräver tillsats av konserveringsmedel i form av konstgjorda kemiska tillsatser.
Färska grönsaker tillgängliga i butikerna utanför säsong kommer ofta från avlägsna odlingar och transporteras i flera dagar. Under denna tid förlorar de värdefulla egenskaper, särskilt C-vitamin och folsyra.
Förbise inte deras fördelar. Varför äta frysta grönsaker?
- Frysta grönsaker har visat sig behålla de flesta av sina vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessa inkluderar vitamin C, betakaroten och polyfenoler. I vissa fall kan de till och med vara rikare på näringsämnen än färska grönsaker som köps utanför säsongen.
- Med frysta grönsaker kan du dessutom njuta av grönsakernas smak och hälsofördelar oavsett vilket datum i kalendern det är. De gör det möjligt att variera din meny när som helst på året.
- Att välja frysta livsmedel innebär också att man minimerar matsvinnet. Hur många gånger har du inte kastat bort grönsaker som du köpt i affären och som blivit dåliga på köksbänken? Frysta grönsaker kan förvaras under längre tidsperioder. Det minskar risken för att de slängs.
- Att utnyttja deras potential är också helt enkelt bekvämt. I den här formen är grönsakerna redan tvättade, skalade och hackade. Det tar därför mycket mindre tid att bearbeta dem. Detta är ett stort plus för upptagna människor.
Vilka grönsaker är bättre att köpa frysta?
Vissa arter förlorar sina näringsegenskaper strax efter skörden. Lång lagring och transport försämrar kvaliteten ytterligare.
- Frysningsprocessen ”bevarar” på ett naturligt sätt deras egenskaper vid en tidpunkt då de är som rikast på ingredienser med positiva effekter på kroppen.
Vi har sammanställt en lista över frysta grönsaker som inte bör saknas i ditt köksförråd.
Universal spenat
- I växtvärlden är den känd som en utmärkt källa till järn och kalcium.
Tyvärr vissnar färska spenatblad snabbt och förlorar sina vitaminer. Därför är det en bra idé att alltid ha ett paket med fryst spenat till hands. Den kommer att visa sig vara ett rejält tillskott till kvällsmåltider och snacks. Den passar bra i smördeg, soppor, cocktails, pasta- och gröträtter.
Gröna buketter eller smakrik broccoli
- Rik på C-vitamin, men som oxiderar snabbt.
Lyckligtvis förblir dess innehåll i fryst broccoli stabilt. Av denna anledning är det värt att sätta fryst broccoli i ditt kök. Efter en kort bearbetning kommer den att vara ett perfekt tillskott till dina måltider. Det går bra med kött och kan göras till en krämig soppa.
- Den förser din kropp med vitamin K och fibrer. Dessutom behåller fryst broccoli sin frestande färg och krispighet.
- Samtidigt är broccoli ofta billigare i denna form.
Gröna bönor inte bara på sommaren
Många av oss förknippar gröna bönor med sommaren. Inte nog med att de smakar gott. Gröna bönor är också:
- en skattkista av nyttiga fibrer för tarmen
- stödjer matsmältningen
- lågt kaloriinnehåll
- lågt glykemiskt index
När den är fryst behöver den inte tillagas under lång tid. Detta gör den till en ingrediens i många goda rätter, inklusive sallader och dipp.
Förvara alltid gröna ärtor i frysen
Den bör inte bara användas som en ingrediens i en ikonisk grönsallad.
- Frysta ärtor behåller sin söta smak, nyttiga antioxidanter och B-vitaminer. Som ett resultat har det en gynnsam effekt på immuniteten, nervsystemet och hjärtfunktionen.
- Tack vare sin höga K-vitaminhalt främjar den skyddet mot osteoporos.
Blomkål är gott och hälsosamt året runt
Att frysa blomkål är ett sätt att bevara den extra smak som förknippas med sommaren. I denna form är grönsaken omedelbart redo att tillagas och förvandlas till en fantastisk maträtt. Den används allt oftare som risersättning eller som pizzabotten med lågt kolhydratinnehåll.
- Varje portion grönsaker är rik på magnesium, kalcium, kalium och fosfor. Det har därför en positiv effekt på hjärt- och kärlsystemet och nervsystemet..