När du lämnar smutsiga galler på spisen ser de inte bara fula ut, utan de sprider också en obehaglig lukt. Klibbig smuts och fastbrända galler ökar också brandrisken, eftersom de kan antändas när som helst när du lagar mat på gas. Vill du att ditt kök ska se helt rent ut? En granne föreslog ett sätt att rengöra gasspisens galler utan kemikalier. Du behöver inte det, du har redan allt du behöver hemma.

Fett och rost på gasspisens galler

Få människor gillar att rengöra delarna av en gasspis efter matlagning, stekning, bräsering och andra matberedningsmetoder. Därför lämnar många av oss kvar klibbiga rester och fin smuts och lovar oss själva att vi ska städa upp efteråt. Tyvärr sprider grillsmuts och brännmärken obehagliga lukter och gör köket extremt fult.

Värre är det när matlagningsområdet är öppet och alla som kommer in i vardagsrummet och matsalen kan se röran som lämnats kvar. Jag är inte så förtjust i att skrubba gallren på en gasspis ofta, men jag kan inte föreställa mig att de fettbelagda gallren blir vanställda. Jag har länge letat efter ett sätt att snabbt och grundligt få bort fettfläckar, fläckar och fastbrända rester som fastnat på brännarskydden.Lösningen som min granne föreslog var enkel, snabb och effektiv. Det visade sig att jag inte behöver kemikalier för att tvätta även mycket smutsiga belagda och obelagda galler.

Mycket beror på materialet i gallren

Fett och rost på gallren på en gasspis måste tas bort, men det är viktigt hur du rengör de enskilda komponenterna. Mycket beror på materialet i gallren ovanför brännarna. Obelagda galler av gjutjärn tål dock inte vattenbad så bra, så undvik långvarig blötläggning. Vill du ha dem rena, utan tecken på rost eller andra skador? När du lagar mat ska du försöka hålla spill och stänk på ett minimum och alltid anpassa eldens storlek till tillagningsmetoden och se till att inget spills ut.

Vad mer kan du göra för att förhindra rostangrepp på gasspisens galler? Försök att behandla ytan varsamt – att skrubba en kastrull eller panna mot gallret kan skada emaljen eller få porslinsbeläggningen att lossna. Liknande mindre skador och repor kan också orsakas av att du skrubbar gallret med fel verktyg. Därifrån är det bara ett steg till rostskador. Min granne rådde mig att ta bort fett regelbundet, helst en gång i veckan, med ett rengöringsmedel som är anpassat efter typen av galler.

Rengöring av ett gasspisgaller utan kemikalier

När du rengör spisen ska du skydda dina händer med ordentligt långa gummihandskar för att undvika att skada huden. Du behöver också en borste med medelhårda nylonborst, en mikrofiberduk och en hushållspapper. Rengör gallret från fett på rätt sätt, nedan hittar du detaljerade instruktioner om hur du gör det.

  • Rengör belagda galler (emalj, porslin) regelbundet – Här räcker det med ett vattenbad gjort på varmt vatten och en matsked diskmedel. Blötlägg de kylda gallren i 10 minuter i vattnet med den blandade vätskan och använd en borste för att ta bort smutsen. Skölj av de rena gallren från eventuell kvarvarande vätska och torka torrt med en mikrofiberduk som inte lämnar några brännbara fibrer på gallrets yta.
  • Gör en rengöringspasta för kraftigt nedsmutsade belagda galler – tillsätt 2-3 matskedar bakpulver till 100 ml vatten (justera mängderna så att du får en lättspridd tvättpasta). Applicera pastan på gallret och låt verka i ca 15 minuter, skölj därefter pastan noggrant och tvätta gallret fritt från mjukgjord smuts med hjälp av en svamp och vatten.
  • Gjutjärnsgaller i fett och inbränt – Blanda 2 dl varmt vatten med en matsked diskmedel och skrubba det kylda gallret över diskbänken med den sålunda beredda blandningen. Använd den mjuka sidan av en svamp eller en borste med medelhårda borst. Svårborttagna fläckar kan tas bort snabbare om du strör bakpulver på fläcken före användning. Skölj det hela med varmt vatten och torka det för hand med en trasa eller hushållspapper, detta är ett viktigt steg så att gjutjärnet inte skadas av långvarig exponering för fukt.
  • Rostade gjutjärnsgaller – Använd en pasta av bakpulver med citronsaft för att ta bort de röda fläckarna, applicera den på de skadade områdena, linda in med plastfolie och vänta minst 24 timmar innan du tar bort den. För att skydda gallret från att rosta, efter att ha tvättat det, belägg det med ett skyddande lager av raps eller annan vegetabilisk olja som du har i köket. Stryk bara ut ett tunt lager med hushållspapper, ställ in gallret i en ugn som är förvärmd till 210 °C och låt det stå där i en timme tills det har svalnat helt.