Physalis är en exotisk frukt som också är känd som den peruanska bälgen. Det är små, orangefärgade frukter som är en utmärkt ingrediens i olika konserver eller tinkturer. Physalis har en ganska syrlig smak och förhöjer smaken på många olika rätter på ett intressant sätt. De blir alltmer populära i det polska köket. De är välkända för sitt höga C-vitamininnehåll, vilket är anledningen till att de rekommenderas under höst- och vinterförkylningar. Vad är värt att veta om timjan? Vilka andra egenskaper har physalis?
Vad är en physalis och hur ser den ut?
Physalis är en exotisk frukt, som också har ett mer lättillgängligt namn för polacker, den peruanska bälgen. Den har många värdefulla egenskaper för vår hälsa, varför physalis också odlas i Polen. Frukten av Cape Physalis är ganska liten och liknar en körsbärstomat i utseende. Physalis kan vara orange, gul eller grön i färg och frukten skyddas av ett genomskinligt kluster. Physalis frukt är ganska sur och bitter smak, men många människor beskriver dess smak som en kombination av tomat och apelsin.
Det finns många olika sorters physalis, men de mest populära är svullna physalis och tomatphysalis. Det är dock värt att komma ihåg att den peruanska varianten av physalis smakar och ser annorlunda ut. De olika sorterna av physalis skiljer sig också åt i sitt näringsvärde.
Physalis frukt kan ätas både rå och torkad. I 100 g innehåller physalis 53 kcal och anses därför vara en frukt med medelkalori. Frukten ska avlägsnas från sitt hölje och tvättas före konsumtion. Physalis kan ätas hel eller skivad. I mitten av physalisfrukten finns det många små frön. Physalisfrukterna torkas i solen, vilket ger dem mycket mer näringsvärde.
Physalis – näringsvärden
Physalis är en källa till många värdefulla vitaminer som vitamin A, C, B1, B2 och B3. Physalis är också en källa till kalcium, järn och fosfor. Det är viktigt att frukten innehåller ett idealiskt förhållande mellan C-vitamin och järn, vilket väsentligt påverkar dess absorption.
Som vi vet har C-vitamin en positiv effekt på att stärka immuniteten, minskar risken för åderförkalkning, stärker blodkärl, leder och ben. Det är därför bälgar rekommenderas under förkylningar.
Dessutom har C-vitamin en gynnsam effekt på hudens tillstånd och håller den ung längre. Viktigt för vår hud är också det höga innehållet av vitamin A, som skyddar huden mot skadlig UV-strålning och har en positiv effekt på synen. Det underlättar synen på natten och i svagt ljus.
Physalis är också en källa till B-vitaminer. Deras funktion är att minska kroppens känslighet för stress, förbättra humöret, humöret och den intellektuella prestationen. Tack vare kalciuminnehållet i physalis har frukten dessutom en gynnsam effekt på ledhälsan. Mineraliseringsprocessen stöds också av fosfor och andra vitaminer som är viktiga för skelettet.
Physalis – hälsoegenskaper
Physalis är en frukt som inte bara kan användas mångsidigt i köket. Den har också mycket omfattande effekter på människokroppen. Egenskaperna hos physalisfrukt inkluderar:
- låg kaloriförbrukning och högt innehåll av ingredienser som niacin, C-vitamin och tiamin;
- en källa till många bioaktiva föreningar som är värdefulla för hälsan och har antiinflammatoriska, antioxidativa eller cancerhämmande effekter;
- lindra inflammation;
- Stödja behandlingen av cancer;
- stödja behandlingen av diabetes;
- skyddar leverfunktionen;
- en källa till karotenoider för den visuella hälsan.
Det är dock viktigt att komma ihåg att omogna physalisfrukter innehåller solanin, ett ämne med toxiska effekter. Välj alltid bara mogen frukt, vilket betyder orange och utan gröna fläckar.
Vitamin B3, eller niacin, som finns i physalis, har många värdefulla hälsoegenskaper:
- säkerställer att nervsystemet fungerar korrekt;
- har en gynnsam effekt på lipidprofilen;
- stärker blodkärlen;
- förhindrar uppkomsten av pelagra.
De bioaktiva föreningarna i physalis inkluderar:
- vitanolider, eller steroida laktoner, som har antiinflammatoriska, anticancer-, antimikrobiella, hypotensiva och leverskyddande egenskaper;
- fenoliska föreningar, såsom fenoliska syror, kumariner, derivat av kanelsyra, flavonoider och glukosider, som motverkar fria radikaler och oxidativ stress
- Fytosteroler, nämligen kamesterol, stigmasterol och β-sitosterol;
- Terpener.
Physalis – hur äter man?
Physalis äts bäst råa. De rekommenderas som tillbehör till desserter, men också till torra eller salta rätter. De kan också användas för att förbereda konserver och är en intressant ingrediens i sylt, konserver eller likörer. Physalisfrukter kan tillsättas i sallader, kakor och kan också användas som garnering för andra rätter.
Torkade physalis kan lätt ersätta kaloririka chips eller andra ohälsosamma snacks. Torkade physalisfrukter liknar sultanrussin i storlek. De är ett hälsosamt tillskott till müsli och yoghurt, men deras söta smak är lika uppenbar som andra torkade frukter. De kan definitivt öka mättnaden i en måltid.
Torkade physalis är alltmer en ingrediens i handgjorda choklad. Fruktens syrlighet och chokladens sötma balanserar varandra perfekt, så att helheten inte blir för söt. Physalis kan också användas som ingrediens i kakmixer, chutneys eller exotiska marmelader.
Physalis – typer
svullna physalis – denna mängd physalis liknar körsbärstomater i utseende, dolda i en dekorativ orange täckning. Denna växt blommar från maj till juni och är täckt med vita klockformade blommor under denna tid. Physalis blir ca 1 meter hög och sprider sig snabbt. Den är som vackrast när den får frukt, vilket är runt september. Då är physalisbuskarna täckta av vackra och orange frukter;
tomatfysalis – ett annat namn för denna physalis är den klibbiga eller läderartade physalis . Den odlas främst i Mexiko och Peru. I Sydamerika kallas den tomatillo och dess frukt är mer populär än tomater. Intressant är att de är basen för grön salsa. Odlingen av denna sort av physalis liknar den för tomater. Buskarna kräver stöd och regelbunden gödsling. Tyvärr är det inte särskilt frostbeständigt;
Peruansk physalis – naturligtvis växer denna växt i Peru och Venezuela och det är där den når sin största storlek. I Polen odlas sällan peruansk physalis, eftersom det helt enkelt är för kallt för den i vårt land. Liksom de andra sorterna är det en ätbar växt och frukten liknar små bär med ett lanternformat hölje. Frukten av denna sort är mycket god, ganska söt och med inslag av lime och jordgubbar. De kallas ofta brasilianska sultanas.
Physalis – vad ska man se upp för?
Physalis är en säker växt om den äts i rimliga mängder. Då finns det inga kontraindikationer för att äta physalis. I djurstudier har det varit möjligt att fastställa en dödlig dos av physalis, vilket är 1280 mg per 1 kg kroppsvikt. Det är dock omöjligt för människor att konsumera så stora mängder av frukten.
Det är dock tillrådligt att vidta vissa försiktighetsåtgärder och endast välja physalisfrukter som är helt mogna. Tyvärr kan omogna frukter och alla ovanjordiska delar av physalis vara giftiga. Omogna frukter innehåller solanin, ett toxin som tillhör glykoalkaloiderna. Hos människor kan solaninförgiftning orsaka gastrointestinala symtom som kräkningar, diarré och buksmärtor, samt neurologiska symtom som huvudvärk och yrsel, förlamning eller hallucinationer. I extrema fall kan dödsfall till och med inträffa.