Planerar du att laga en gryta den här veckan? Vi återvänder till den här rätten oftare vid den här tiden på året eftersom den är bra att mätta, värma och smaka på. Den är också förknippad med en lång förberedelse, särskilt om du väljer nötkött. Det visar sig dock att det finns ett smart knep som gör att köttet får rätt konsistens mycket snabbare.
Gulasch är en rätt som har sitt ursprung i det ungerska köket. Traditionellt tillagades den med nötkött, men vi använder också ofta fläskkött. När köttet stuvas bildas en tjock, smakrik sås. Detta är kärnan i denna maträtt. Du behöver inte ens många sidorätter för en bra gryta. Vi rekommenderar dock ett som gör att köttet blir perfekt mört tidigare. Dessutom kommer smaken att bli mer uttalad.
Vilket kött ska du välja till grytan?
Nötkött är det kött som oftast rekommenderas för grytor, särskilt styckningsdelar som axel, bröst eller ben. För att detta kött ska bli mört och smälta i munnen krävs en lång bräseringstid. Väljer man fläskgryta väljer man ofta fläsknacke eller bog, vilket kan förkorta tillagningstiden en aning. Oavsett vilket djurslag du väljer är det bättre att inte välja redan styckade bitar, dvs. färdigt kött för gryta. Det är mycket bättre att köpa dem hela och skära dem själv. Det är bäst att göra detta längs fibrerna, så att det behåller sin saftighet och bättre absorberar kryddorna.
Grytan blir klar snabbare
När du har köttet klart måste du ha tålamod, eftersom det kan ta över två timmar att steka köttet tills det är mört. Hur kan man förbättra den? Det visar sig att allt du behöver göra är att sträcka dig efter äppelcidervinäger. Allt du behöver göra är att tillsätta 2-3 teskedar vinäger precis i början av grytberedningen, dvs. efter att köttet har brynts. Vinägern gör att proteinet i köttet bryts ner snabbare och köttet blir extremt mört. Detta förkortar tillagningen av grytan avsevärt. Det tar inte bara kortare tid för köttet att bli aptitretande mört, utan det förblir saftigt och dess smak är mer uttalad.
Varför är äppelcidervinäger effektivt?
Mjukar uppköttet: Äppelcidervinäger bryter ner fibrerna i köttet och gör det mörare.
Frigör smak: framhäver smaken hos köttet och övriga ingredienser i grytan.
Minskar tillagningstiden: köttet blir mört snabbare, vilket sparar tid.
Klassisk gryta
Ingredienser:
- 500 g fläsk- eller nötkött,
- 2-3 msk äppelcidervinäger,
- 2 lökar,
- 1 röd paprika,
- 2 tomater eller 1 burk skivade tomater, tillval,
- 500 ml buljong,
- olja eller ister för stekning,
- söt och stark paprika efter smak,
- salt och peppar efter smak.
Tillagningsmetod:
- Skär köttet i tärningar. Salta och peppra och täck sedan i mjöl.
- Hetta upp fettet i en stor stekpanna och stek köttet gyllenbrunt. Tillsätt vinägern och låt koka på låg värme under lock en kort stund.
- Lägg tillbaka köttet i grytan när vinägerdoften har avdunstat. Fräs den hackade löken och vitlöken i samma panna och tillsätt sedan den hackade paprikan. Stek tills grönsakerna är mjuka.
- Lägg de sauterade grönsakerna, tomaterna och kryddorna (paprika och paprika) i grytan med köttet. Häll i buljongen så att alla ingredienser täcks.
- Låt sjuda på låg värme och kontrollera att köttet är mört efter bara 40 minuter.
- Smaka av rätten med salt och peppar.